Mezi ODS a TOP 09 to jiskří

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Zdálo se, že subjektem, který by mohl narušit stabilitu vládní trojkoalice, budou Věci veřejné. Nyní se však ukazuje, že mnohem naléhavější zřejmě bude rivalita mezi Občanskou demokratickou stanou a TOP 09. A to i přesto, že právě tyto strany mají k sobě programově nejblíže.

Zleva předseda Věcí veřejných Radek John,  premiér a předseda ODS Petr Nečas a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg,  foto: ČTK
Dosavadní průzkumy veřejného mínění říkají, že většina společnosti je přesvědčena o síle vládní středopravé trojkoalice, o tom, že bude vládnou po celé čtyřleté funkční období. Nicméně někteří komentátoři se obávají, že triumvirát ODS, TOP 09 a Věci veřejných začíná dva měsíce po svém zrodu korodovat. Počáteční nedorozumění, která lze přičíst na vrub nezkušenosti zástupců Věci veřejných ve vládě, nyní vystřídaly slovní šarvátky zavedených politických harcovníků z ODS a TOP 09.

Premiér Petr Nečas z ODS například není spokojený s návrhem zákoníku práce, který připravuje ministerstvo práce a sociálních věcí vedené Jaromírem Drábkem z TOP 09. Premiér považuje návrh za příliš mírný, až "vykastrovaný". Vedení TOP 09 odmítá vznik funkce státního tajemníka pro Evropu, který by měl být podřízen přímo premiérovi. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek tvrdí, že podle koaliční dohody má zahraniční politiku koordinovat premiér. Pak se premiér obul do předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga když prohlásil, že nevidí žádný rasistický podtext v plošném vyhošťování Romů z Francie. Petr Nečas jeho kritiku na francouzskou adresu označil za unáhlený výrok.

Petr Nečas,  foto: ČTK
Při zahájení kampaně ODS před říjnovými senátními a komunálními volbami Petr Nečas prohlásil: "Jsme strana zavedená, spolehlivá, čitelná, schopná citlivě reagovat na požadavky doby. Opakem jsou strany na jedno použití, vytvořené ad hoc jako marketinkový projekt kolem jediného tématu či kolem jediné ikony, takové lapačky na protestní hlasy. ODS není nafouklá marketinková bublina, tvořená ve skutečnosti hrstkou přeběhlíků. My se neschováváme za zády nastrčeného maskota, za kterým jsou vidět pouze uši neznámých kandidátů."

Petr Nečas se také opřel do místopředsedy TOP 09 slovy, že "pan Kalousek někdy rychleji mluví, než myslí". Ten mu hned opáčil, že mu takové věci říkají zpravidla ti, kdo nemyslí vůbec.

Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
Byť se jedná o slova uhlazená, míří přesně a řežou do živého. Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík k tomu poznamenal:

"Jakákoliv komunikace, která uvnitř koalice začala drhnout, začala tím, že jednotliví partneři v koalici nedodržovali to, že se koalice má bavit uvnitř sebe, a prezentovali jisté mediální výroky nebo vzkazovali něco přes média. Tento způsob komunikace je poněkud nešťastný a pan premiér byl jeden z těch, kdo to napadal, například u Věcí veřejných. My takto nechceme postupovat, my si ty věci chceme vyříkat z oči v oči."

Názory na tyto slovní přestřelky se různí. Komentátorka Lidových novin Lenka Zlámalová a šéfredaktor Respektu Erik Tabery se před kamerami České televize nedávno shodli na hlavním důvodu těchto střetů.

"Je před komunálními volbami měsíc a půl a graduje souboj o lídra pravice, který je značně okořeněn letitými, dlouhodobými nesympatiemi mezi Miroslavem Kalouskem a Petrem Nečasem. Oni ti pánové se skutečně lidsky nemusí, každý je úplně jiná krevní skupina, a to všechno dohromady je výsledek, který vidíme. Myslím, že věcná témata, jako Evropská unie či zákoník práce, jsou v podstatě zástupná," soudí Lenka Zlámalová.

Podobný názor na rozpory uvnitř vládní koalice, zejména pak mezi ODS a TOP 09, má i Erik Tabery:

"Přece jenom je tam ještě celá řada věcí, bodů, které nedořešili a zároveň, byť je skutečně před volbami, tak obě ty strany si uvědomují, že zase to nemohou tak moc rozparádit, aby se vláda začala rozpadávat, protože to potom zároveň může vést k tomu, že to poškodí ve volbách obě strany. Dodal bych k tomu ještě, že je to vlastně celkem logické. My jsme v situaci, kterou jsme za dvacet let nepoznali. Ve vládě jsou dvě téměř úplně stejně silné strany a obě teď mají před sebou velký úkol, aby přesvědčily, že jedna nepadá zas až tak moc, a druhá by chtěla potvrdit vzestupný trend. Myslím, že pro vládu tam bude napětí až do konce, protože boj o to, kdo bude představitelem pravice v Česku, tady je. Je tam celá řada věcných otázek, jak má být nastaven ten systém. A právě na tom chtějí ukázat, že jsou pravicovější nebo že mají lepší recept na to, jak rozhýbat společnost. Zároveň ODS si prý analyzovala, že za úspěchem TOP 09 ve sněmovních volbách bylo to, že se ukázala jako skutečná pravice. Takže teď chce ODS ukazovat, že je ještě skutečnější pravice než je TOP 09. Asi se tak budou přehánět a uvidíme, komu to více pomůže."

Lenka Zlámalová
Erik Tabery je ale přesvědčen, že trojkoaliční vláda vydrží celé čtyři roky. Stejného názoru je i Lenka Zlámalová:

"Já mám pocit, že Miroslav Kalousek a Petr Nečas s sebou navzájem trochu pohrdají. Když se Petra Nečase zeptáte a řeknete slova 'váš ministr financí' a opačně 'váš premiér', tak ti pánové reagují hodně alergicky. Myslím si ale, že oba dva jsou velmi pragmatičtí a oba dva jsou soudní. V té koalici bude hodně napětí, ale oni na druhé straně vědí, že musí něco dokázat, musí něco udělat. A ono se to nakonec uklidní. Oni jsou odsouzeni k tomu spolu vládnout, oni to oba dva moc dobře vědí, a to, kdyby se naváželi jeden do druhého příliš, by potopilo i je oba. Takže uvidíme hodně dramatu, ale ta vláda myslím, byť po hodně dramatických zákrutách, nějaké docela podstatné věci udělá. Oni vědí, že musí."