Občanští a sociální demokraté v Praze nečekaně uzavřeli koalici

Prahu bude příští čtyři roky řídit koalice občanských a sociálních demokratů. Vítěz komunálních voleb v hlavním městě TOP 09 tak zůstane v opozici. V úterý ještě měla probíhat jednání, proto bylo podepsání koaliční smlouvy nad ránem nečekané. Komunální volby mají i další dozvuky. Soud v pondělí rozhodl, že se budou opakovat v Českém Těšíně a části Roudnice nad Labem.

Podepsání koaliční smlouvy mezi ODS a ČSSD bylo nečekané. Původně byla totiž ohlášena další jednání obou stran s vítěznou TOP 09. Ta nyní odchází do opozice. V úterý ráno to potvrdil šéf pražské ODS Boris Šťastný.

"Základní parametry koaliční spolupráce mezi sociálními demokraty a občanskými demokraty byly uzavřeny dnes v noci a v tuto chvíli probíhají intenzívní jednání."

Koaliční smlouva garantuje křeslo primátora pro občanské demokraty. Jejich lídrem byl ve volbách lékař Bohuslav Svoboda. Je známý jako někdejší šéf České lékařské komory. Občanští a sociální demokraté už Prahu společně řídili. A to v letech 1998 až 2006.

Petr Hulínský a Zdeněk Tůma  (vpravo) po jednání představitelů TOP 09 a ČSSD o koaliční spolupráci v Praze,  foto: ČTK
Po nynějších komunálních volbách vedla většinu jednání TOP 09 s ODS. Obě strany předložily koaliční návrh i sociálním demokratům. V kuloárech se ale mluvilo o tom, že občanští demokraté jsou již s ČSSD dohodnuti. Kandidáta vítězné TOP 09 na pražského primátora Zdeňka Tůmu proto dohoda nepřekvapila. Podle něj se potvrdily dlouhodobé vazby ODS a ČSSD na pražské radnici.

"Berme na vědomí fakt, že jsme v opozici a dáme oběma politickým stranám dost jasně najevo, jak vypadá opozice v Praze."

Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
Podle ministra financí a prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska mohl být nynějším vývojem překvapen jen nezasvěcený pozorovatel. "Naše informace jasně říkaly, že obě dvě strany byly dohodnuty dávno před volbami, že koalici udělají ve jménu zájmů, o kterých nehovoří, ale které budou brzy všem zřejmé,"řekl Kalousek. Volební lídr sociálních demokratů Jiří Dienstbier, který už dříve opustil vyjednávací tým, zopakoval, že takovou koalici v pražském zastupitelstvu nepodpoří. ČSSD podle něj porušila sliby, které dala voličům.

Možnost varianty, která v Praze reálně nastala, nesli s nelibostí představitelé celostátního vedení všech tří stran. Předseda ODS a premiér Petr Nečas pokládá koalici mezi ODS a ČSSD v Praze za politicky nesprávný krok. Podle politologa Lukáše Jelínka, dohoda potvrzuje letitou provázanost obou stran.

Petr Nečas,  foto: ČTK
"Tímto počinem pražských občanských a sociálních demokratů byla vážně narušena koncepce jak Petra Nečase na očištění ODS, tak Bohuslava Sobotky a vedení ČSSD, kteří se snažili přesvědčit, že sociální demokracie je stranou moderní i pro liberálnější a městské voliče."

Opusťme metropoli a vydejme se do regionů. Soud totiž řešil na komunální volby řadu stížností. V pondělí rozhodl, že se budou opakovat v části Roudnice nad Labem a v Českém Těšíně. Tady napadly hlasování tři politické subjekty. Podle nich sdružení SOS pro Český Těšín dávalo lidem peníze za hlas. Svědci potvrdili, že dostávali předem vyplněné volební lístky, které házeli do uren. Za to dostávali tři sta až sedm set korun. Například Martin Jančeka vypověděl, že takových voličů byla minimálně stovka.

"Přišli k nám, vypsali nám nějaké lístky, šli jsme a dali to tam dovnitř. Řekli, že když dáme hlas, dostaneme za to peníze - 500 korun. Šli jsme za plentu a tam vypsané listky hodili a ty, co jsme tam dostali, si nechali."

Lídr sdružení SOS pro Český Těšín Marián Kuš to odmítá.

"Podle mě to ani není možné. U nás jsou volby zcela demokratické a tajné. Díky tomu, že jsou tajné, tak tyto machinace jsou naprosto vyloučeny."

Podle rozhodnutí soudu na uplácení voličů nejvíce profitovalo právě sdružení SOS pro Český Těšín, které s 19ti procenty skončilo překvapivě na druhém místě. Soudcům se ale nepodařilo prokázat, že by představitelé tohoto uskupení kupčení s hlasy organizovali. Ministerstvo vnitra už připravuje změnu zákona. Ve srovnání s pravidly pro parlamentní volby, nejsou totiž u komunálních přesně popsaná možná pochybení.