Jednání o koalici na pražské radnici se vleče

Foto: ČTK

V komunálních volbách dali občané své hlasy, zvolení zastupitelé je nyní překládají do řeči politických dohod. Úspěch ve volbách nemusí vést k přímo úměrnému podílu na správě města či obce. Nejviditelnějším příkladem, který zasahuje až do celostátní politiky, je Hlavní město Praha. Jednání zde se vleče už tři týdny a výsledek stále není na dohled.

Představitelé ČSSD,  zleva: David Rath,  Bohuslav Sobotka,  Michal Hašek a Jeroným Tejc,  foto: ČTK
V komunálních volbách v Praze v říjnu zvítězila TOP 09 se ziskem 27 procent hlasů. V zastupitelstvu získala 26 mandátů, ODS 20 a sociální demokraté 14. Koalici tak může vytvořit jakákoli dvojice z těchto stran. Podle TOP 09 se ale pražský volič jednoznačně rozhodl pro pravici, vyjednávat by proto mělo probíhat nejprve s ODS, potom i s ČSSD.

ODS ale také sama jedná, s kým půjde do koalice. Nabídku vítězné strany nepřijala a nechává si prostor i pro jednání se sociálními demokraty. Podle volebního lídra ODS Bohuslava Svobody pražská ODS poslala svým partnerům připomínky:

"K návrhu TOP 09 je celá řada připomínek, které budou v dalším jednání. Sociální demokracii předáváme návrh koaliční smlouvy, který v zásadě obsahuje náš volební program jako podmínku pro jednání. Tím jsme splnili svůj závazek, že sociální demokracii dáme svůj návrh koaliční smlouvy a budeme dál jednat s TOP 09."

Zleva místopředseda pražské ČSSD Karel Březina a šéf pražské ODS Boris Šťastný,  foto: ČTK
V úterý 2. listopadu TOP 09 vyzvala premiéra a šéfa ODS Nečase, aby se vložil do jednání o koalici. Předseda pražské organizace TOP 09 František Laudát vysvětlil, proč premiéra vyzvali.

"Domníváme se, že je velice sporné prosazovat některé reformy, nové zákony nebo zpřesnění zákonů na boj s klientelismem a korupcí bez toho, že by se zásadně změnila Praha. Proto ta nikoli snad dramatická, ale nicméně snad zcela jasná výzva, aby se i vrcholové vedení ODS zapojilo do dění v Praze."

Pražská ODS prý jedná ve prospěch podnikatelů, kteří jsou napojeni na ODS a ČSSD. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek doslova prohlásil, že "v Praze je mnoho let udržován jistý kartel moci ODS a ČSSD a je velká snaha ho bez ohledu na vůli voličů udržet."

Nečas ale avé angažmá ve vyjednávání odmítl. Část ODS slova TOP 09 považuje za urážlivá. Předseda pražské ODS Boris Šťastný řekl:

Kandidát TOP 09 na pražského primátora Zdeněk Tůma a za ním František Laudát,  foto: ČTK
"Velká část mých kolegů se cítí velmi zaskočena, mnohdy i uražena tím postojem TOP 09, protože kdyby přišli na jednání a řekli: chceme to, chceme to a vyjednávali. Ale oni nám pořád něco vzkazují přes média, napadají pražskou ODS, teď už to vypadá, že i vyhrožují vládě Petra Nečase. To je prostě bezprecendentní a myslím, že takto nemůžeme dál postupovat."

Zdeněk Tůma, kandidát na primátora ujišťuje, že prioritním partnerem TOP 09 pro koalici dál zůstává ODS:

"Pořád jsme měli výrazné pochybnosti, že vůle uzavřít koalici s námi jako prioritním partnerem není dostatečná. Chtěli jsme podpořit ty hlasy v ODS, které podporují koalici s TOP 09. A nevidím v tom nic dramatického, nemyslím si, že to prohlášení je natolik dramatické, aby znemožnilo pokračování našich jednání."

Ve většině českých a moravských měst už vyjednávání skončilo. Koalice ODS a ČSSD povede Brno, Ostravu a Kladno. V Hradci Králové je tato možnost dosud předmětem jednání.