Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Deníky komentují víkendové sjezdy vládních stran ODS a TOP 09, při kterých straníci zvolili své vedení. Podle komentáře Mladé fronty Dnes na pravici vládne nuda - Karlu Schwarzenbergovi a Miroslavu Kalouskovi (oba TOP 09) se dostalo "takřka servilní podpory" a premiér Petr Nečas (ODS) slavil stejně jednoznačný triumf.

Petr Nečas na kongresu ODS,  foto: ČTK
Deníky komentují víkendové sjezdy vládních stran ODS a TOP 09, při kterých straníci zvolili své vedení. Podle komentáře Mladé fronty Dnes na pravici vládne nuda - Karlu Schwarzenbergovi a Miroslavu Kalouskovi (oba TOP 09) se dostalo "takřka servilní podpory" a premiér Petr Nečas (ODS) slavil stejně jednoznačný triumf. Komentář v Hospodářských novinách přinesl názor, že ODS s programem vtěleným do slov "vlast, pořádek, zákon" zakrývá ideovou vyprahlost a nahrává tak TOP 09. Autor komentáře píše, že vlastenecký apel místopředsedy ODS Alexandra Vondry, který na kongresu zazněl, je vynuceným štychem. Zásobárna pravicových voličů nepřetéká - za této situace se musí ODS a TOP 09 výrazně vyhranit a odlišit. Mírným posunem doprava tak Nečasova strana umožňuje Schwarzenbergovi a Kalouskovi víc rozehrát téma společné evropské odpovědnosti, píše autor.

Také komentátor deníku Právo si všiml, že odpor ODS k Evropské unii je nyní zřetelnější. Strana označila multikulturalismus za mrtvý a odmítla sjednocování migrační politiky Evropské unie. Autor píše, že postoje ODS jsou v rozporu se smyslem Unie a připomíná, že Česká republika ratifikovala Lisabonskou smlouvu. ODS podle něj nesmí Česko z Unie vylučovat. Naopak TOP 09 je prý hodně asociální, ale postoj k Unii má vstřícný. Dvě proevropské strany, TOP 09 a ČSSD, by prý měly sladit krok. Jinak bude ČR stále za "evropského kazišuka".

Komentář v Mladé frontě Dnes si všiml toho, že oba sjezdy proběhly nezvykle hladce. Za tím mohou být podle autora hned tři důvody - fungující vláda schvalující zásadní reformy, strach z dalších skandálů, nebo možný příchod další ekonomické krize, na kterou chtějí být tentokrát politici dobře připraveni. ODS i TOP 09 jsou totiž podle autora strany, které přes všechny výstřelky, skandály a hříchy ponesou odpovědnost v těžkých časech.

Komentátor Lidových novin viděl jako nejzajímavější moment kongresu ODS smířlivé vystoupení bývalého stranického předsedy Mirka Topolánka. Toho na sjezd pozval současný předseda Petr Nečas a tím se mu podařilo "zapřáhnout šéfa všech svých rivalů před vlastní káru". Z toho se prý dá vytušit, že se Petr Nečas za rok a půl naučil obstojně zacházet s mocí.


"Zelenáči školí zkušené policisty," upozorňuje titulek na úvodní straně deníku Právo. Podle listu je to opravdový paradox. Zatímco zkušení policisté v kariérním řádu většinou šplhají jen pomalu, deník zjistil, že některým lidem stačily k zisku hodnosti podplukovníka třeba jen 2 roky služby. Jde vesměs o čerstvé absolventy vysokých škol, kteří nastoupili na kancelářská místa na policejním prezidiu. A jde přitom o velmi výnosné pozice ve vysokých platových třídách. Tito "zelenáči" jsou často zodpovědní například za vzdělávání a metodiku celé policie. "To je samozřejmě naprosto špatně, nabourává to celý kariérní řád. Zkušení policisté z výkonu pak mají oprávněný pocit, že celá jejich práce a zkušenosti jsou úplně k ničemu," postěžoval si deníku Právo první náměstek ministra vnitra Jaroslav Hruška.


Ilustrační foto
Česko se bude moci pochlubit unikátní 3D mapou, přesnou až na 18 centimetrů. Jde prý o unikátní armádní projekt. Jak píší Hospodářské noviny, superpřesnou 3D mapu zdaleka nebude využívat jenom armáda. Asi nejzajímavější je možnost přesně simulovat povodeň a podrobně analyzovat záplavové zóny. Vojáci pak podle této 3D mapy chtějí předvídat i šíření rádiového signálu nebo radioaktivity. Skenování začalo už před 2 lety, všechny modely by měly být hotové nejpozději za 4 roky. Speciální letadlo mapuje českou krajinu pomocí laserových paprsků, uvádějí Hospodářské noviny. Aby ale mohl laserový skener pracovat, je potřeba výborné počasí. Když totiž paprsek narazí na vodu a jakékoliv její formě, tedy i sníh, páru či rosu, odrazí se špatně a nic nezaznamená. "Proto pod letadlem nesmějí být mraky, nesmí pršet nebo ležet na zemi sníh či rosa. Takže nemůžeme snímkovat příliš brzy ráno," vysvětlil pro Hospodářské noviny kapitán Josef Knapík, který se speciálně vybaveným letounem snímky pořizuje. Jeho tým už s pronajatým skenerem nalétal přes 600 hodin. Optimální období na snímkování je podle něj od jara do začátku léta. Nový výškopis bude součástí Základ báze geografických dat ČR, kterou využívají veřejné instituce i soukromé společnosti, uzavírají Hospodářské noviny.


Jakmile teploty klesnou pod nulu, v některých obcích se skoro nedá dýchat, protože lidé spalují v kamnech i odpad. Tomuto nepříjemnému zlozvyku se věnují Lidové noviny. Bezohlední sousedé, kteří spalují třeba i plasty nebo chemikálie, doslova otravují život tisícům lidí, píše list. Kvalita ovzduší se v posledních dvou letech na některých místech velmi zhoršila. Svůj plán, jak tuto situaci změnit, představilo ministerstvo životního prostředí. Radnice by měly dostat právo kontrolovat, čím si jejich obyvatelé topí v kamnech, například analýzou sazí z komína. Za spalováním odpadu přitom nestojí snaha ušetřit. Podle Lidových novinčást lidí údajně spaluje různé obaly a odpadky jen ze zvyku. Nenaučili se totiž odpad třídit a všechno vždycky házeli rovnou do kotle. Dnes už často prý jde jen o "setrvačnost". Byli prostě zvyklí pálit odpad, tak v tom pokračují dál, píší Lidové noviny.


Jan Werich měl hrát padoucha v jednom z filmů o Jamesi Bondovi. Nakonec z toho sešlo, prý kvůli Werichově nemoci. Podle Mladé fronty Dnes se ale ve filmu přeci jen objevil. Šlo o roli zlosyna jménem Blofeld v bondovce Žiješ jenom dvakrát. Ten byl holohlavý, avšak v jednom ze záběrů, kde mu není vidět do obličeje, má na hlavě chomáč vlasů. A právě ty prý patří Janu Werichovi. Některé záběry byly totiž předtočené dopředu a režisér je prý přeci jen použil, i když Jana Wericha zastoupil britský herec Donald Pleasence, píše Mladá fronta Dnes.