Hrabalův přítel napsal spisovatelovi monografii

Další knihou s hrabalovskou tematikou vycházející v roce, kdy si literární veřejnost připomíná nedožité devadesátiny jednoho z nejvýznamnějších českých umělců 20. století, je monografie Tomáše Mazala. Nazvaná prostě Spisovatel Bohumil Hrabal vychází v těchto dnech v nakladatelství Torst.

Tomáš Mazal, dlouholetý Hrabalův přítel a pomocník, napsal čtivý, fakty nabitý spisovatelův životopis, v němž krok za krokem konfrontuje Hrabalovo psaní a skutečný život. V tematicky zaměřených kapitolách sleduje čtenář spisovatele během celého jeho života. Součástí knihy je více než 300 fotografií, z nichž většina pochází z Hrabalova soukromého archivu a je zde publikována vůbec poprvé. Reprodukováno je i mnoho rukopisů, dokumentů a fotografií předmětů, které spisovatele provázely celým jeho životem.

Série oslav nedožitých Hrabalových devadesátin začala v březnu výstavou v pražském Libeňském zámečku. S Libní spojil Hrabal část svého života. Bydlel tam, tvořil a přímo na zámečku se i oženil. V dubnu pořadatelé oslav odhalili poblíž libeňské ulice Na hrázi, kde stával Hrabalův domek, základní kámen zamýšleného Centra Bohumila Hrabala. V centru by mělo být knihkupectví se všemi jeho knihami, výčep, informační báze o všech akcích souvisejících s Hrabalem i galerie umělců spjatých s jeho dílem či přímo s ním. Akce Hrabalova devadesátka trvala několik měsíců a konala se i v Nymburku a Kersku, které jsou s autorovým jménem také spojeny.