Iniciativa Zachraň jídlo chce upozornit na plýtvání potravinami

Až třetina zeleniny zůstává nesklizená na polích, a to hlavně z estetických důvodů. Supermarkety totiž nechtějí nevzhlednou zeleninu a ovoce přijímat. Tvrdí to aktivisté, kteří na toto plýtvání upozorňují v rámci iniciativy Zachraň jídlo. V sobotu proto uspořádají na pražské Piazzetě Národního divadla hapenning, v jehož rámci chtějí uvařit 2000 porcí "křivé" polévky právě z nevzhledné zeleniny. Za organizátory akce to uvedl Adam Podhola. Dobrovolníci několikrát vyjeli na pole v Polabí, kde nasbírali více než 3,5 tuny zeleniny, která by se jinak zaorala či vyhodila. Většinu z ní rozdělili charitativním organizacím. Sobotní akce začne v deset hodin. "Křivá" polévka by se měla vydávat od 12 hodin. Během dne budou moci zájemci jít na workshopy, kde se například naučí vyrábět pesto z mrkvových natí či ochutnají vařenou mrkev v rohlíku.