Irácký ministr doporučuje firmám nabízet své služby přímo v Iráku

Irácký ministr vodních zdrojů Abdal Latíf Rašíd doporučuje českým podnikatelům, aby se ucházeli o zakázky při obnově Iráku přímo v zemi a na místě prozkoumali příležitosti pro své firmy. Konkurence je podle něj velká a české podniky by neměly s nabídkami otálet. Uvedl to na pátečním semináři, který uspořádala Česko-arabská obchodní komora za účasti zhruba padesátky podnikatelů. Rašíd doporučuje vytvoření podnikatelské instituce, která by v brzké době Irák navštívila. Na čtvrtečním setkání s ministrem průmyslu a obchodu Milanem Urbanem se například obě strany dohodly na uspořádání mise do Bagdádu pod vedením ministerstva. "Nyní je v Iráku například tým italských expertů, který sleduje možnosti v oblasti vodní energetiky," řekl Rašíd.

Podle náměstka iráckého ministra pro plánování je v současné době téměř celý irácký průmysl ve špatném stavu. Nemocnicím chybí zdravotnická technika, mnohé podniky jsou zanedbané co se týče investic. Vedle absence nových technologií a výrobních postupů je jedním z důvodů stavu i poválečné rabování, které v některých případech úplně zastavilo produkci.

Pro obnovu země využije irácký rozpočet prostředky z prodeje ropy, které Rašíd na příští rok odhaduje na 30 miliard dolarů. Dalšími zhruba 50 miliardami přispějí jiné státy. "Toto chceme využít k rozvoji země a budování nového Iráku," řekl. Mnoho zakázek i díky levné pracovní síle získávají podle něj irácké podniky. Těm však mnohdy chybějí nové metody práce, technologie či stroje a právě v dodávkách takovýchto výrobků shledává Rašíd prostor pro české dodavatele.

Například ve vodním hospodářství má Irák několik projektů na výstavbu přehrad a vodních elektráren. "Irák se potýká s velkým nedostatkem elektřiny," uvedl Rašíd. V současné době země provozuje elektrárny s instalovaným výkonem 2500 megawattů a potřebuje 20.000 MW. Českým podnikům se získat nové zakázky v Iráku dosud příliš nepodařilo. Za úspěch však český velvyslanec v Iráku Martin Klepetko považuje navázání kontaktů. "Následující období by mělo přinést konkrétní projekty, které jsou zatím sporadické," řekl.

Obchodní výměna mezi Českou republikou a Irákem v poslední době stoupá. Za celý uplynulý rok směřovalo do Iráku zboží a služby za 130 milionů korun, za prvních šest měsíců letošního roku objem stoupl na 169 milionů. Import je proti exportu naopak téměř nulový.