Čeští vojáci v Iráku zůstávají, policisté se vrací domů

Čeští vojáci v Iráku, foto: Hana Brožková, archiv Armády ČR

Čeští vojáci, policisté i další občané v Iráku jsou v bezpečí. Po čtvrtečním zasedání Bezpečnostní rady státu to uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). V regionu je vyhrocená situace po íránských útocích na spojenecké jednotky, které Írán napadl poté, co Američané v Bagdádu zabili jeho velitele Kásema Solejmáního. V Iráku je zhruba 40 českých vojáků a jejich stažení se momentálně neplánuje, pětice policistů se kvůli omezení činnosti vrací do Česka.

Čeští vojáci v Iráku,  foto: Hana Brožková,  archiv Armády ČR

Mimořádné zasedání Bezpečností rady státu bylo svoláno v souvislosti s konfliktem mezi Íránem a Spojenými státy. Rada konstatovala, že situace je aktuálně stabilizovaná a napětí se snižuje. Premiér Andrej Babiš po jednání uvedl, že o stažení českých vojáků se proto neuvažuje.

"Pokud by k něčemu došlo, jsme samozřejmě připraveni na evakuaci. Máme na to blokované dopravní prostředky. Ale v této chvíli by bylo předčasné dělat nějaké kroky, protože nevidíme teď bezprostřední ohrožení,"řekl premiér.

Rizika vyloučil i ministr zahraničí Tomáš Petříček z ČSSD, podle kterého tomu nenasvědčují zpravodajské informace. Resort přesto doporučuje se cestám do Iránu i Iráku vyhnout.

Mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek ve čtvrtek potvrdil předchozí vyjádření, že se stažení českých vojáků momentálně neplánuje a vojáci nadále zůstávají v oblasti pod operačním vedením Severoatlantické aliance.

"Alianční misi v Iráku velí vrchní velitel spojeneckých sil v Evropě, a pokud NATO přijme nějaká opatření, my se jimi samozřejmě budeme řídit. Ale v tuto chvíli platí, že čeští vojáci zůstávají v operačním nasazení na místě," uvedl mluvčí.

Kromě vojáků je na výcvikové misi v Bagdádu také pět českých policistů. Ti se kvůli omezenému provozu ve výcvikovém středisku přesunou do České republiky.

Foto: archiv Policie ČR
"Z důvodu přerušení výcviku a omezeného provozu ve výcvikovém středisku v Bagdádu se čeští policisté přesunou do ČR. V okamžiku obnovení standardní činnosti se vrátí zpět do Iráku," informoval policejní prezident Jan Švejdar. Mluvčí policejního prezidenta Kateřina Rendlová doplnila, že stažení policistů nesouvisí s vývojem bezpečnostní situace.

Čeští policisté cvičí irácké kolegy od roku 2017. Mise se střídají po šesti měsících, ve středisku je vždy pět členů policejního sboru.