Premiér Topolánek navštívil Afghánistán, v Iráku byl zatím zraněn další český voják

Premiér Mirek Topolánek v Afghánistánu, foto: ČTK

Zatímco většina českých politiků si 8. května připomínala 63. výročí konce 2. světové války v Evropě, premiér Mirek Topolánek nečekaně odletěl na krátkou návštěvu do Afghánistánu. Chtěl zde podpořit české vojáky, kteří slouží v mezinárodní misi. Jeden z nich minulou středu ve východoafghánské provincii Lógar zahynul, když vojenské vozidlo najelo na minu. Další čtyři vojáci přitom utrpěli zranění.

Premiér Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Podrobnosti premiérovy mimořádné cesty do Afghánistánu uvedla jeho mluvčí Jana Bartošová:

"Pan premiér se nejprve zastavil v polní nemocnici v Kábulu a poté se přesunul do provincie Lógar, kde operuje Provinční rekonstrukční tým. Premiér českým vojákům na místě poděkoval za velké nasazení a za statečnost."

8. květen si premiér k návštěvě českých vojáků v Afghánistánu nevybral podle svých slov náhodou. Zdůraznil, že i tam vojáci bojují za svobodu:

"To, co mohu vyzvednout, je absolutně dokonalá spolupráce s americkou vojenskou podporou, která fungovala opravdu dokonale."

Premiér Mirek Topolánek v Afghánistánu,  foto: ČTK
Po návratu do Prahy premiér řekl, že za tragédií v Lógaru nebyla lidská chyba ani nedostatky v bezpečnostních opatřeních. Vojákům však slíbil co nejlepší technické vybavení:

"Já jsem jim jasně řekl, že u prostředků, které jsou dlouhodobě plánovány, jako jsou například lehká obrněná vozidla, urychlíme v této chvíli jejich nákup, aby se jak do Provinčního rekonstrukčního týmu v Lógaru, tak obecně pro naše vojáky v Afghánistánu, dostaly."

Ve stejný den, kdy premiér navštívil Afghánistán, přišla zpráva o novém incidentu. Při raketovém útoku na letiště v jihoirácké Basře byl zraněn další český voják. Česká jednotka tu střeží vstup na základnu. Bližší podrobnosti uvedla mluvčí generálního štábu české armády Jana Růžičková:

Premiér Mirek Topolánek v Afghánistánu,  foto: ČTK
"Ihned po incidentu mu byla na místě poskytnuta první pomoc a následně byl transportován do britské polní nemocnice, kde se podrobil chirurgickému zákroku. V současné době již je ve stabilizovaném stavu a mimo ohrožení života. připravujeme jeho převoz do České republiky v nejbližším možném termínu."

Tento pátek se v Uherském Hradišti armáda rozloučila s vojákem, který minulý týden v Lógaru zahynul. Jeho pohřbu s vojenským poctami se zúčastnila ministryně obrany Vlasta Parkanová i náčelník generálního štábu Vlastimil Picek. Při raketovém útoku v Basře na jihu Iráku byli naposled zraněni dva čeští vojáci letos v lednu. Na následky zranění při dopravní nehodě v Iráku zahynul v roce 2003 jeden český voják, čtyři zraněné vojáky z Iráku si vyžádala rovněž dopravní nehoda v září 2005 v sousedním Kuvajtu.