Vláda se shodla na mírnější variantě vojenských misí

Foto: www.army.cz

Vláda v pondělí za přítomnosti prezidenta republiky a vrchního velitele českých ozbrojených sil Václava Klause schválila modifikovaný plán zahraničních vojenských misí pro letošní rok. Jeho původní podobu přesně před měsícem odmítli podpořit poslanci opoziční ČSSD. Po vzájemných ústupcích se podařilo projednat variantu, která půjde k novému schvalování do poslanecké sněmovny.

"Sociální demokraté jsou nezodpovědní vůči zájmům České republiky, postoje této strany se mění podle toho, jestli zrovna vládnou nebo jsou zrovna v opozici, a musím říct, že jejich výroky poškozují naši prestiž v zahraničí,"

Mirek Topolánek
prohlašovala minulý týden ústy svého předsedy Mirka Topolánka vládní ODS na adresu ČSSD. Sociální demokraté bránili prodloužení vojenských misí v zahraničí. Vadilo jim zvyšování české vojenské přítomnosti v Afghánistánu, hlavním cílem ale bylo dotlačit kabinet ke zrušení poplatků ve zdravotnictví, kterým svůj hlas pro mise podmiňovali.

"Musím říct, že my jsme poměrně zděšeni pokusem handlovat prodloužení těchto misí za zrušení poplatků ve zdravotnictví..."řekl Topolánek.

V pondělí tedy vláda schválila obměněný plán. V čem se liší od původního návrhu? Především snižuje počty vojáků. Například v operaci ISAF v Afghánistánu se nově počítá jen s 480 vojáky, zatímco vláda plánovala jejich počet navýšit ze současných 415 lidí na 645. Účast na protiteroristickém programu Trvalá svoboda v Afghánistánu bude do konce letošního roku z české strany ukončena. Ušetří se tedy desítky vojáků speciálních sil z Prostějova. Pokračovat budou dílčí účasti v Iráku, Kosovu a jinde.

Lubomír Zaorálek
"Je to zreálnění možností české armády, protože to lépe odpovídá tomu, co si myslím, že je česká armáda dnes schopna zajistit. Ten počet vojáků už je na hranici toho, co jsme schopni nabídnout,"

říká Lubomír Zaorálek z ČSSD, místopředseda poslanecké sněmovny.

Opozice v pondělí vyzvala vládu ke změně "arogantního přístupu k opozici" ve věci bezpečnostní a zahraniční politiky. Stínový ministr obrany ČSSD Petr Hulinský vyzval kabinet, aby začal se sociálními demokraty urychleně jednat o střednědobé a dlouhodobé koncepci zahraničních vojenských misí:

"Je to otázka dlouhodobého strategického plánu, finančního zabezpečení a zároveň toho, jak dalece a jak dlouho chceme v Afghánistánu být."

Lubomír Zaorálek doplňuje:

"Ten stav, který je prozatím, že prostě někde zástupci vlády a koalice slíbí vojáky a pak nás v parlamentu staví před hotovou věc, to je neudržitelné. prostě není možné někde rozdávat vojáky, kteří nejsou v parlamentu s ostatními projednáni."

Vláda se už v prvním pololetí letošního roku pokusí připravit materiál, který by umožnil schválení dlouhodobých misí na delší než roční období. Což, jak premiér zdůraznil, je v souladu s českou ústavou. Tento postup by se podle něj týkal těch misí, které mají dlouhodobější charakter a kde je zcela evidentní, že tam čeští vojáci budou působit příští rok, možná i déle. Ostatní mise, například pozorovatelské posty či krátkodobé speciální operace českých vojáků v cizině, by byly projednávány způsobem, jaký byl dosud obvyklý, vysvětlil Topolánek. Ministryně obrany Vlasta Parkanová v reakci na probíhající spory navrhuje jednat s opozicí v branném výboru Poslanecké sněmovny pravidelně a častěji než dosud.