Sněmovna s velkým předstihem schválila plán vojenských misí

Foto: www.army.cz

Poslanecká sněmovna v úterý hladce schválila plán nasazení českých vojáků v zahraničních misích v příštím roce. Jeho přijetí s více než půlročním předstihem ostře kontrastuje s tahanicemi, kvůli kterým byl plán na letošní rok po týdnech nejistoty a provizorního mandátu potvrzen až v únoru.

Martin Barták  (vlevo) a Jan Fischer,  foto: ČTK
Zatímco plán vojenských misí na tento rok v únoru sněmovna schválila za pomoci čtyř poslanců tehdy opoziční sociální demokracie, nyní byli čtyři zákonodárci z řad ČSSD proti návrhu úřednické vlády, stejně jako všichni komunisté. A přestože se dalších dvacet sociálních demokratů hlasování zdrželo, ještě stále zbylo 35 levicových hlasů na shodu s občanskými demokraty, lidovci a zelenými. Ministr obrany Martin Barták odcházel ze sněmovny spokojený: "Byla to jedna z priorit našeho resortu a myslím si, že naši vojáci důstojně reprezentují naši zemi a že si to zaslouží a ta nejistota, které byli vystaveni minulý rok, se nebude opakovat. To je pro mě to hlavní."

Ve stejném duchu hlasování uvítal předseda sněmovního výboru pro obranu, občanský demokrat Jan Vidím: "Je to báječná zpráva, že už v tuhle chvíli naši spojenci vědí, že jsme spolehlivý partner, na rozdíl od loňského prosince. Naši vojáci vědí, že se neocitnou v nebezpečných místech téhle planety bez mandátu a samozřejmě nejen naši vojáci, ale i civilisté, kteří pomáhají například v Afghánistánu obnovovat tu zemi, tak vědí, že jejich práce nepřijde nazmar, že prostě v ní budou pokračovat i příští rok. Výborná zpráva."

Úřadující předseda Strany zelených Ondřej Liška více než výsledek uvítal předcházející debatu: "Tak jak byl schválen plán zahraničních misí tentokrát, tak by měl být schvalován vždy a to po důkladných předchozích jednáních mezi všemi kluby zastoupenými v parlamentu a pokud by se tohle dařilo i do budoucna, tak snad se blýská na lepší časy. Že v těch základních věcech, které jsou otázkou životního zájmu České republiky a věrohodnosti v našich spojeneckých svazcích, tak bude ten obraz České republiky jednotný."

Co tedy podle předsedy poslaneckého klubu KSČM Pavla Kováčika vadilo komunistům? "My prostě nesouhlasíme s tím, abychom se stávali součástí takovýchto vojenských dobrodružství a je to náš postoj, který nebude změněn v dohledné době určitě vůbec. Co je pro nás jedině k jednání, je to, když jde o řekněme humanitární mise a tak podobně pod vlajkou OSN."

Odpůrcům plánu vadí hlavně účast 535 českých vojáků v misi ISAF v Afghánistánu. S největším nasazením o síle 550 mužů a žen se ale příští rok počítá v Kosovu. V červenci 2010 tam česká armáda navíc převezme velitelskou odpovědnost za mnohonárodní uskupení, ve kterém již působí. Jen po dvou až pěti lidech pak bude nasazeno v misích na Sinajském poloostrově, v Bosně a Hercegovině, Středoafrické republice a Somálsku.

Rozsah afghánské mise byl dříve trnem v oku i sociální demokracii, která si už v plánu na tento rok vynutila postupné snižování české účasti a stažení z některých operací. Na tento trend navazuje i plán na příští rok, konstatuje předseda zahraničního výboru Sněmovny, sociální demokrat Jan Hamáček: "Ten materiál je materiálem kompromisním, který vyšel vstříc těm hlavním požadavkům sociální demokracie. To znamená koncentrace našeho úsilí na Provinční rekonstrukční tým v Logaru a snížení naší angažovanosti v Afghánistánu. Obé bylo splněno."

Dodejme ještě, že náklady na zahraniční mise mohou dosáhnout výše až tří miliard korun.