Do Iráku odletí desátá mise vojenských policistů

Vojenští policisté se sešli na Vítkově, foto: ČTK

Stočlenný kontingent vojenských policistů se pod sochou Jana Žižky na pražském Vítkově slavnostně rozloučil před odletem na tříměsíční misi v Iráku. Střídání vojáků proběhne tento týden, armáda však tentokrát nechce kvůli zhoršení bezpečnostní situace v Iráku prozradit, kdy přesně jednotka odletí. Slavnostního nástupu se zúčastnila i Zdeňka Kuchyňová.

Vojenští policisté se sešli na Vítkově,  foto: ČTK
Slavnostní nástup začal za zvuků husitského chorálu. Čeští vojenští policisté na jihu Iráku cvičí budoucí policejní sbor. V zemi působí už od prosince 2003 v rámci mnohonárodních sil a je to už desátý kontingent. V misi je také 6 žen.

"Nováčci to rozhodně nejsou, jsou to profesionálové. Téměř 60 procent už na území Iráku bylo,"

říká velitel kontingentu Jiří Neubauer. Zkušenost je podle vojáků velká výhoda, na druhou stranu ale zkušení vojáci mají větší sklon k podceňování nebezpečí. A to v Iráku hrozí. Zatím se nedaří odstranit násilnosti, naopak roste počet sebevražedných útoků, atentátů a únosů. Podle velitele mise Češi nová bezpečnostní opatření nechystají. Přísnějšími pravidly se totiž řídí už od loňského podzimu. Vojáci své druhy z devátého kontingentu na základně Šaíba vystřídají tento týden, armáda však nechce kvůli zhoršení bezpečnostní situace prozradit, kdy přesně jednotka k Perskému zálivu odletí, což potvrzuje náčelník generálního štábu Pavel Štefka.

Náčelník generálního štábu Pavel Štefka
"Některé síly v Iráku získávají protiletadlové prostředky a není dobré, aby věděly, kdy zrovna letouny do příslušné oblasti přiletí, takže důvodem je ochrana vojáků."

Kolik je v akademii iráckých policistů?

"V současné době je policejní akademie budována doslova z nuly. Nejsou tam jenom naši vojáci, jsou tam američtí, britští istruktoři a z řady dalších států. Podle toho, jak jsou schopni rekrutovat nové policisty, tak podle toho se tam kursy tvoří. Ten systém tam dlouhou dobu neexistoval, a nyní se tam cvičí stovky policistů."

Podle náčelníka generálního štábu je zejména v současné době, kdy je tendence předávat moc irácké vládě, důležitá příprava ozbrojených sil a policie. Proto výcvik iráckých policistů patří mezi priority. Společně s vojáky odjíždí do Iráku také vojenský kaplan Josef Konečný, pro kterého je to první mise.

"Ano, odlétám do Iráku poprvé. Takže ty pocity u mě jsou trošku smíšené, jednak se těším a samozřejmě mám přirozenou obavu ze situace, která tam panuje. Mým úkolem je být vojákům nablízku, nejenom při výcviku, ale i v těch osobních chvílích jejich pobytu."

Česká mise v Iráku je zatím schválena do konce roku 2006.