Vláda chce prodloužit misi českých policistů v Iráku

Čeští vojenští policisté v Iráku (Foto: www.mvcr.cz)

Čeští vojenští policisté budou zřejmě v Iráku působit i počátkem příštího roku. Původně tam měli zůstat jen do konce letošního roku. Vláda však ve středu schválila prodloužení mandátu armádního kontingentu v počtu do stovky lidí až do 28. února 2005. Proč zůstanou Češi v Iráku déle a změní se i jejich mandát?

Rozhodnutí kabinetu souvisí s lednovými volbami v Iráku, při kterých se očekává zvýšení bezpečnostního rizika. Ministr obrany Karel Kühnl po jednání vlády řekl, že jde jen o prodloužení mise, mandát vojáků se nezmění.

"Chtěl bych zdůraznit, že se opravdu jedná o čisté prodloužení stávajícího mandátu. To znamená, že mandát toho, co tam mají, mohou a nesmějí dělat zůstává bez jakékoliv změny. Beze změny zůstávají také tzv. pravidla nasazení."

Předchozí vláda Vladimíra Špidly krátce před svým pádem schválila plán ministerstva obrany na působení českých vojáků v zahraničí v příštím roce. Počítal s návratem stovky vojenských policistů, kteří nyní školí iráckou policii nedaleko Basry. V zemi měl zůstat jen nejvýše desetičlenný chirurgický tým působící v britské vojenské nemocnici. Kühnl ale od svého nástupu do funkce ministra dal několikrát najevo, že je pro větší českou účast v Iráku. Prodloužení bude podle náčelníka generálního štábu Pavla Štefky stát přibližně 25 milionů korun. "Je to kalkulace na sto lidí za měsíc a peníze za návrat," vysvětlil. Prodloužení mise, která odpovídá rezoluci 1546 Rady bezpečnosti OSN, musí nakonec ještě schválit parlament. Dosavadní vyjádření zákonodárců naznačovala, že návrh kabinetu podpoří. Někteří sice připustili, že část sociálních demokratů by stejně jako v minulosti mohla mít výhrady. Mezi takové poslance patří například sociální demokrat Zdeněk Koudelka.

"Myslím si, že hlavním cílem Spojených států je, co nejvíce států udržet alespoň symbolicky v Iráku. Protože vědí, že jejich okupace Iráku je v rozporu s mezinárodním právem. Snaží se v tom nezůstat sami. Domnívám se, že bychom neměli ani symbolicky podporovat útoky v rozporu s mezinárodním právem."

Případné chybějící hlasy vládní koalice by znovu mohli nahradit opoziční občanští demokraté. Podobně se zachovali už v minulosti; kabinetu několikrát pomohli, když neměl dost hlasů při prosazování návrhů na účast českých vojáků v zahraničních akcích. Stínový ministr obrany ODS Petr Nečas chce vyčkat na konkrétní podobu vládního materiálu.

"My se nejdříve musíme podrobně seznámit s tímto návrhem vlády, především s tím, jaký bude úkol těchto policistů, jak bude zajištěna jejich bezpečnost, a jaké jsou jejich možnosti sebeobrany. Jsme připraveni o tomto návrhu jednat. Ale v této situaci nejsme ochotni dát vládě bianko šek."

Ministr obrany Karel Kühnl při této příležitosti připomněl vládě i žádost OSN, aby země, které jsou schopny přispět do mezinárodních sil, aby tak učinily. Premiér Stanislav Gross v rozhovoru pro rozhlasovou stanici BBC řekl, že se Česko bude na ochraně mise podílet spíš finančně. Podle něj si další vyslání vojáků nebo policistů Česká republika nemůže dovolit. "Museli bychom utlumovat někde jinde, kde už máme své závazky,"řekl premiér.