Policisté jedou na nejriskantnější misi v historii české armády

Policisté jedou na nejriskantnější misi v historii české armády

Už v neděli odletí zhruba osmdesátičlenná česká jednotka vojenských policistů do Iráku. Jejich úkolem bude především výcvik iráckých kolegů, ostraha policejních objektů a vyšetřování trestných činů a válečných zločinů. Před českou armádou je nejriskantnější zahraniční mise v historii.

Kromě již zmíněných úkolů by se měli vojenští policisté podílet i na budování silničních zátarasů, kontrolních bodů a na protiteroristické činnosti. Nejnebezpečnější je však ostraha iráckých policejních objektů, na které často útočí stoupenci bývalého režimu Saddáma Husajna. Zkušenosti z Iráku však čeští policisté mají. Jaké? Na to jsme se zeptali podpraporčíka Petra Střešinky.

"Klimatické podmínky jsou v Iráku opravdu hodně rozdílné než tady v republice. Je náročné vydržet vysoké teploty přes den. My jsme se hlavně podíleli na ochraně vojenské polní nemocnice v Basře a na ochraně jednotlivých členů naší nemocnice."

Působení až 150 českých vojenských policistů v Iráku ve středu odsouhlasil Senát, ve čtvrtek po dlouhé debatě i sněmovna. Poslanecká rozprava potvrdila, že ve vládní ČSSD, ale i v KDU-ČSL panují kolem těchto věcí dlouhodobé spory. Část ČSSD a opoziční KSČM další působení českých vojáků v Iráku odmítají, neboť přítomnost zahraničních vojáků v čele s USA a Británií v Iráku považují za okupaci. Rozpory v této věci potvrdil poslanec za sociální demokraty Zdeněk Koudelka.

"Můj názor na tu věc vychází z toho, že útok bez souhlasu Rady bezpečnosti OSN je v rozporu s mezinárodním právem. Jestliže je v rozporu útok, tak je v rozporu s mezinárodním právem i okupace. Domnívám se, že Česká republika se protiprávních věcí nemá účastnit."

Proto se musel premiér Vladimír Špidla obrátit na opoziční poslance z Občanské demokratické strany. Petr Nečas, místopředseda občanských demokratů, považuje hlasování ve sněmovně o vyslání dalších českých policistů do Iráku za debakl.

"Jsem rád, že Česká republika je spolehlivý partner v mezinárodních vztazích. Na druhé straně hlasování ve sněmovně byl debakl vládní koalice, protože pouze čtyřicet devět členů sociální demokracie a dvanáct lidovců podpořilo návrh vlastní vlády. Nebýt ODS, tak by to byla mezinárodní ostuda pro Českou republiku, protože bychom nesplnili svůj mezinárodní závazek."

Působení českých policistů v Iráku se bude opírat o rezoluci Rady bezpečnosti OSN z letošního května, která zrušila hospodářské sankce zavedené proti Iráku v roce 1990 za okupaci Kuvajtu. Rezoluce mimo jiné počítá s rolí OSN při obnově Iráku. Náklady na působení jednotky po celý příští rok vyčíslili vojáci na 252 milionů korun. Organizačně mají policisté patřit do mnohonárodní divize vedené Brity.