Jak dostat více žen do politiky? Toť otázka

Vlasta Parkanová, foto: www.kdu.cz

Velký rozruch vyvolal mezi politiky návrh nového volebního zákoníku, jehož projednávání vláda minulý týden odložila. Politiky v něm rozzlobil především záměr omezit stranám přísun peněz ze státního rozpočtu za voličské hlasy. Návrh se ale také pokouší šmahem řešit problémy, o kterých se bezvýsledně debatuje už řadu let. Mimo jiné má řešit nedostatečný počet žen v politice. Pokračuje Zdeněk Vališ.

Foto: Evropská komise
Podle nových pravidel by strany nezískaly za každý hlas ve volbách dosavadních sto korun, ale jen třicet, a to ještě jen v případě, že na stranické kandidátce bude nejméně třetina žen. Pokud by jich bylo více, peněz by přibylo. Michaela Marksová-Tominová z Gender Studies hodnotí předložený návrh celkem pozitivně, i když poukazuje také na jeho úskalí.

"Já se domnívám, že na české poměry je to poměrně revoluční ustanovení, které celkem vítám. Na druhé straně, pokud ten návrh zůstane jen v této podobě, je evidentní, že strany třetinu žen najdou, zvláště když jsou k tomu finančně motivovány, ale většina žen bude umístěna na nevolitelná místa."

Co se proto tomu dá dělat?

"Veřejnost je samozřejmě rozdělena na dva tábory, zda vůbec ty kvóty na kandidátních listinách používat nebo ne. Já se osobně domnívám, že pokud opravdu chceme zvýšit počty žen ve volených politických funkcích, jsou kvóty alespoň dočasně nutné. V případě tohoto konkrétního zákona si myslím, že je teď na nás, na ženských neziskových organizacích, abychom lobovali třeba za návrh ministra práce a sociálních věcí, že by se na kandidátce odshora střídali muž se ženou."

Vy jste se v tisku nechala slyšet, že to sítě pánských klubů pronikne žena jen výjimečně. Jak jste to myslela?

"To není nějaký můj originální nápad, to jsou prostě sociologické studie, které ukazují, že politické strany jsou velice mužské záležitosti a většina klíčových rozhodnutí na téma, kdo bude na vedoucích místech kandidátky, se nedělá ani na oficiálních schůzích, ale dohaduje se po oficiální schůzi v hospodě. Většina normálních žen nemá šanci trávit tím politikařením tolik času. Je to takový začarovaný kruh. Spousta žen by do politiky šla, ale nechce, protože vidí, že je to čistě mužská záležitost."

Rovněž lidovecká poslankyně Vlasta Parkanová zastává názor, že v české politice je opravdu málo žen. Jak ale řekla Radiu Praha, ženy by se neměly postrkovat do politiky násilně.

"Já si myslím, že obecně je žen v politice málo a že by měly být zastoupeny zhruba v takovém poměru, v jakém žijí ve společnosti, tj. zhruba polovinou. Současně ale musím říci, že jakékoliv umělé, direktivní zásahy, nařizování kvót zákonem, to jsou věci, které nepodporuji, protože mě připadají velmi nepřirozené. Ta cesta, jak dostat více žen do politiky, nesmí být násilná. Musí vyplynout přirozeně z toho, že si všichni uvědomí, že úsilí o větší účast žen v politice je správná cesta, že politické strany budou vytvářet samy takové podmínky, aby každá žena, která tu práci chce dělat, měla otevřené dveře."