Je Štědrý den, začínají Vánoce, ovlivněné epidemií koronaviru

Je Štědrý den, začínají Vánoce. Křesťané si dnes připomínají blížící se narození Ježíše Krista, lidé se večer scházejí u slavnostní večeře a děti se těší na Ježíška, který jim nadělí pod vánoční stromeček dárky. Letošní Vánoce, stejně jako předcházející advent, jsou ale výrazně poznamenané epidemií koronaviru a řadou omezení, která mají šíření viru zpomalit.

Koronavirové restrikce se dotknou i tradičních půlnočních mší, na nichž se dříve potkávali věřící i lidé, kteří do kostela běžně nechodí. Vláda pro jejich účastníky sice udělila výjimku z nočního zákazu vycházení, kostel se smí nicméně zaplnit jen na 20 procent své kapacity. Většina farností bude bohoslužby vysílat on-line, někde začátek posunuly na dřívější hodinu. Uskuteční se například půlnoční mše v katedrále svatého Víta na Pražském hradě, kterou bude sloužit kardinál Dominik Duka. Přijít mohou na ní jen lidé, kteří si předem vyzvedli vstupenky.

Kvůli obavám z šíření nemoci covid-19 i platným nařízením řada domácností tento rok zřejmě zruší nebo výrazně omezí tradiční setkání široké rodiny u štědrovečerní večeře či návštěvy na následující sváteční dny. Zavřené zůstávají restaurace, hotely a penziony, památky i muzea, zoologické a botanické zahrady, bazény, vnitřní sportoviště a další místa, kde lidé jindy běžně trávili vánoční prázdniny. Od neděle se zastaví i lyžařské vleky a lanovky. Také cestování do zahraničí je komplikované a většinou podmíněné negativním testem nebo povinnou karanténou. Setkávání lidí mimo vlastní domácnost je nyní omezeno na maximálně šest lidí, od neděle už jen dvou.