Jednorázový příspěvek k důchodu může být vyplácen i po částech, uvedla ministryně Maláčová

Navrhovaný jednorázový příspěvek důchodcům ve výši 6000 korun by mohl mít i podobu každoměsíčního příspěvku 500 korun vypláceného po dobu 12 měsíců. V Otázkách Václava Moravce České televize to řekla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), která chce návrh na bonus pro důchodce předložit vládě. Ve hře je ale podle ní i varianta, že by důchodci nedostali jednorázový bonus, ale že by se měsíční pětisetkorunový příspěvek připojil k zákonné valorizaci důchodů.

Poslankyně opozičních Pirátů Olga Richterová již v sobotu uvedla, že kvůli jednorázovému příspěvku mohou někteří senioři ztratit nárok na příspěvek na bydlení na tři měsíce. Maláčová dnes reagovala, že je otevřená tomu, že 6000 korun se rozpočítá na 12 pětisetkorunových příspěvků. V případě, že by se nakonec vyplatil jednorázový příspěvek 6000 korun, nebude Maláčová podle svých slov požadovat v příštím roce navýšení důchodů vyšší, než je zákonná valorizace.

Návrh jednorázového příspěvku 5000 až 6000 Kč v letošním roce pro důchodce je v rozpočtu 'ustojitelný'. V diskusním pořadu Partie to řekl ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). Podle místopředsedy sněmovního rozpočtového výboru Jana Skopečka (ODS) je tento krok předvolební korupcí.