Josef Czernin oslavil v Londýně devadesátku

Hrabě Josef Czernin, člen správní rady Velehradu

Josef Czernin - jak jméno napovídá - je potomkem starého českého šlechtického rodu. Po roce 1948 zůstal ve Velké Británii, kam odešel studovat. Byl spoluzakladatelem charity Velehrad a dodnes aktivním členem krajanské komunity.

Hrabě Josef Czernin se narodil v Praze 9. srpna 1924. Po maturitě na smíchovském gymnáziu v období Protektorátu byl totálně nasazen v Německu a v letech 1944-45 pracoval v německých leteckých továrnách u Mnichova, Berlína a v Alsasku. Po válce byl přijat na právnické fakultě Karlovy Univerzity v Praze.

V roce 1947 se vydal do Anglie, aby tu studoval jazyk. V Londýně měl zůstat šest měsíců, ale po Únoru 1948 se rozhodl v Anglii zůstat natrvalo. Od začátku spolupracoval s českým jezuitou Janem Langem, který se v té době zakládal českou farnost v Londýně a v Británii vůbec. Janu Langovi, Josefu Czerninovi a dalším se podařilo vytvořit v Londýně funkční společenství krajanů, které po šedesát let v hostitelské zemi zásadním způsobem přispělo k zachování vlastního jazyka, kultury a společenského života.

Po pádu komunistického režimu v roce 1989 Czernin s chotí často navštěvoval vlast a jeho někdejší Alma Mater - Karlova Univerzita - jej poctila udělením doktorátu práv. Josef Czernin má šest dětí a sedmnáct vnoučat. Během dlouhého profesního života, během něhož dvakrát pracovně objel zeměkouli a navštívil Japonsko, Austrálii, Afriku i Ameriku, pracoval jako manažer několika investičních a obchodních společností. Navzdory pracovnímu vytížení si J. Czernin vždy našel čas pro krajanskou komunitu. Když se v 60. letech páteru Janu Langovi podařilo charitu Velehrad, byl J. Czernin jedním z jeho spolupracovníků a stal se také členem správní rady této organizace.

Charita Velehrad prošla množstvím změn, od role organizátora exilového krajanského života přes poskytovatele ubytování československých uprchlíků v roce 1968 a pak po sametové revoluci, až po současnou snahu o udržení českého náboženského života v Londýně i ambiciózní projekt vytvoření nového krajanského centra. Zejména v nedávných letech, v nichž už nešlo spoléhat na nekonečné nasazení Jana Langa, byla zkušenost a podíl Josefa Czernina na směrování Velehradu neocenitelná při transformaci a řízení charity v nových podmínkách. U příležitosti devadesátých narozenin a po více než padesáti letech nezištné služby krajanské komunitě požádal J. Czernin o uvolnění z funkce člena správní rady Velehradu. Jeho odchod je pro Velehrad ztrátou, nicméně zůstává patronem charity Velehrad a nadále zůstává poradcem správní rady. Těšíme se na další spolupráci s ním a do dalších let mu přejeme hodně štěstí a zdraví.

klíčové slovo:
spustit audio