Jourová sklidila pozitivní reakce, za otázky byla ráda

Navržená česká místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová ocenila, že dotazy při jejím slyšení v Evropském parlamentu se až na výjimky netýkaly české politiky, ale obsahu jejího portfolia. Dosavadní eurokomisařka doufá, že během tříhodinového vystoupení se jí podařilo přesvědčit členy parlamentních výborů, aby ji podpořili. Řekla to českým novinářům krátce po slyšení. Z reakcí poslanců je patrné, že Jourové v cestě do nové funkce nestojí zásadní překážky. Jourová má mít v komisi vedené Ursulou von der Leyenovou na starosti evropské hodnoty a transparentnost. Europoslancům odpovídala na 25 dotazů, z nichž většina se týkala vlády práva, nezávislosti médií či snahy o větší transparentnost unijních orgánů.

Věra Jourová nesouhlasí s tvrzením, že v Česku je možné objednat si trestní stíhání, jak loni v lednu prohlásil premiér Andrej Babiš. Odpovídala na dotaz českého europoslance Jiřího Pospíšila z lidovecké frakce, který padl v souvislosti s dodržováním principů právního státu, za něž má být česká místopředsedkyně v nové komisi odpovědná. Jourová připomněla, že se sama v roce 2006 ocitla ve vazbě na základě nepravdivého obvinění, které bylo součástí "špinavé politické hry". "Domnívám se, že od toho roku 2006 česká justice vykonala velkou cestu," uvedla členka Babišova hnutí ANO s tím, že nevěří tvrzení "kohokoli, ať by to byl premiér nebo kdokoli jiný" o možnosti objednat si trestní stíhání. Evropská komise podle ní podobné výroky politiků nekomentuje a jedná až v případě, že dochází ke skutečným změnám ohrožujícím nezávislost justice.

Podle europoslanců během slyšení, na něž dorazila vyzdobená broží ve tvaru lipového listu v českých národních barvách, Jourová působila jistě a odpovídala většinou bez zaváhání. Politici dávali již při dotazech najevo, že oceňují její dosavadní působení v komisi. Šéfové dvou výborů - pro ústavní záležitosti a občanské svobody - Antonio Tajani a Juan Fernando López Aguilar hodnotili její slyšení pozitivně. Definitivní potvrzení celé komise bude v rukou pléna EP za dva týdny.