Jurečka: Vláda projedná kroky proti zdražování energií a paliv

Vláda ve středu projedná, co lze udělat proti prudkému zdražování energií, paliv a dalších surovin. Ve hře jsou například zastropování cen, úpravy daně z přidané hodnoty (DPH) a spotřebních daní u klíčových produktů nebo nastavení nových slev na poplatníka. Na CNN Prima News to dnes řekl ministr práce a sociálních věci, vicepremiér Marián Jurečka (KDU-ČSL).

Prudké zdražování po vypuknutí konfliktu na Ukrajině se v posledních dnech projevilo zejména v cenách pohonných hmot. Průměrné ceny se už ve čtvrtek poprvé dostaly nad 40 korun a dál stoupají. Na zvýšené náklady upozornili už dopravci, podle nichž nelze za současných výdajů dlouhodobě jezdit. Chtějí o opatřeních jednat s vládou.

Nutná pomoc občanům a domácnostem je podle Jurečky jedním z hlavních vládních cílů při řešení současné krize vyvolané válkou na Ukrajině, kterou napadlo Rusko. Zdůraznil, že nejde jen o ceny benzinu a nafty, ale také další energie, potraviny a další suroviny.

Opatření jak zmírnit dopady zdražování energií či potravin podpořil i bývalý ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (ANO). Podle něj však vláda dosud postupovala bohorovně a pomoc je pomalá.