K půjčce Grossovu strýci se přihlásil bývalý akcionář deníku Mladé fronty Dnes

Strýc premiéra Stanislava Grosse František Vik si údajně část peněz, které půjčil svému synovci na koupi bytu, vypůjčil od někdejšího novináře Rostislava Roda. Rod v pátek oznámil ČTK, že peníze získal z prodeje akcií společnosti MAFRA. Tato společnost je vydavatelem deníku Mladá fronta Dnes (MfD), v němž Rod pracoval. Na případ Grossova bytu začátkem roku poprvé upozornila shodou okolností právě MfD.

Rod podle svého prohlášení Grossovu strýci půjčil, protože oba žili v Jihlavě a Vikova manželka jej učila na základní škole. Uvedl také, že úrok v tomto obchodě byl větší, než jaký nabízely banky. "Zda o mně pan Gross věděl nebo ne, to opravdu netuším. Z obchodního hlediska to není podstatné. Peníze jsem půjčil panu Vikovi a od něj také očekávám, že mi je v určeném datu splatí," uvedl Rod. Mluvčí vlády Věra Dušková ČTK řekla, že Gross věděl, že si jeho strýc půjčil, jméno skutečného věřitele ale neznal. "Je to pro něj novinka," uvedla.

Premiér čelil v posledních dnech výzvám médií i opozice, aby vysvětlil nejasný původ peněz. Rod po dohodě s Vikem se proto rozhodl zveřejnit okolnosti jejich vzájemného obchodu. "Jmenuji se Rostislav Rod a nikdy jsem nechtěl o tomto běžném obchodě veřejně mluvit. Situace kolem celé věci však nabyla takových rozměrů, že jsem se rozhodl upustit od svého původního rozhodnutí," vysvětlil Rod.

Na nejasnosti kolem pořízení Grossova bytu upozornila MfD v polovině ledna. Gross listu nejdříve řekl, že mu 1,2 milionu na koupi luxusního bytu na Barrandově půjčil jeho strýc. Poté, co se ukázalo, že na to nemohl našetřit, přišel Vik s verzí, že i on si musel půjčit, a to u příbuzných z ciziny.

"Tyto peníze jsem mu (Vikovi) půjčil proti směnce já. Pokud se někdo ptá, kde jsem tyto prostředky získal, potom prohlašuji, že z prodeje akcií společnosti MAFRA a.s., tedy společnosti, která je vydavatelem Mladé fronty Dnes. Patřím mezi novináře, kteří tento deník v roce 1990 založili a vybudovali," uvedl Rod. Peníze podle něj skutečně pocházejí z ciziny, jak tvrdí Vik - akcie MAFRA a.s. koupily francouzské a posléze německé firmy.

Kvůli podezřelým okolnostem, za jakých si předseda vlády a ČSSD pořídil bydlení, se jej příští týden chystají na schůzi sněmovny interpelovat občanští demokraté. Místopředseda ODS Ivan Langer v pátek řekl, že by bylo lepší, kdyby Gross vysvětlil původ peněz na byt ještě před jednáním dolní komory. "Současný stav neprospívá nejen jemu osobně, nejen sociální demokracii, ale také prestiži celé České republiky," uvedl.