Kalousek rezignoval na funkci předsedy rozpočtového výboru

Šéf KDU-ČSL Miroslav Kalousek v souvislosti s kauzou kolem bytu své manželky ve čtvrtek rezignoval na funkci předsedy rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny. Řekl, že osočení jeho ženy z krácení daně je účelová lež, svým krokem však chce chránit prestiž rozpočtového výboru a KDU-ČSL. "Cítím povinnost chránit nepsané zásady demokratické politiky," prohlásil Kalousek.

Kalousek prohlásil, že jeho krok souvisí také s aférou kolem majetkových poměrů premiéra Stanislava Grosse (ČSSD). Veřejnost má podle něj na základě chování předsedy vlády pocit, že vrcholní politici si mohou dovolit cokoli a nemají žádnou sebereflexi. Na dotaz, zda by měl Gross stejně jako on rezignovat, jak ho k tomu lidovci vyzývají, Kalousek řekl, že jeho názor není rozhodující: "Ale že by se tím České republice ulevilo, o tom není pochyb".

"Cítím povinnost chránit nikoli sebe a svou ústavní funkci, ale prestiž výboru a věrohodnost KDU-ČSL. Rezignuji, pracovat budu ve výboru jako řadový poslanec," uvedl. Proti autorům pomluv a křivých obvinění se chce bránit právní cestou, o způsobu se ještě radí s právníky.

Kvůli způsobu, jakým Radka Kalousková získala byt na pražském Veleslavíně, policie obdržela trestní oznámení na krácení darovací daně. "To celé je nesmysl," prohlásil Kalousek. Povinnost odevzdat daň ve výši 260 000 korun za darovaný byt měla žena až v současnosti a také ji splnila, zdůraznil.

Kalousek řekl, že kdyby nevedl rozpočtový, ale třeba petiční nebo mandátový výbor a kdyby nebyla tak napjatá politická situace, zřejmě by o rezignaci nepřemýšlel. Připomněl ale, že daně spadají pod kontrolu rozpočtového výboru. "I když jsem obviněn nestoudnou lží, že manželka krátí stát na daních, nechci zavdat sebemenší důvod k podezření, že je někde nějaká protekce," prohlásil. Kdo ho v čele vlivného výboru nahradí, neví. "Je to moje rozhodnutí, můj osobní vklad k politické kultuře. Nepředcházely tomu žádné politické dohody," prohlásil.

Radka Kalousková získala luxusní byt na Veleslavíně výměnou za směnku v hodnotě 6,5 milionu korun, kterou v její prospěch vystavil v roce 1999 její bratr Lubomír Kašák. Kalouskova rodina může kvůli směnce dlužit státu na daních, uvedly nedávno Hospodářské noviny. Lubomír Kašák byl v roce 2002 zavražděn zřejmě svým společníkem Zdeňkem Němcem, který se po činu zastřelil. Radka Kalousková uplatnila směnku po bratrově smrti, kdy s ní vdově po Kašákovi byt v Praze zaplatila. Kalousek je jediným předsedou vládní strany, který není členem kabinetu. Nyní zůstává jen řadovým poslancem.

Několik týdnů bude podle místopředsedy Poslanecké sněmovny a KDU-ČSL Jana Kasala trvat hledání nového šéfa sněmovního rozpočtového výboru. O jeho nástupci bude jednat KDU-ČSL s koaličními partnery - sociálními demokraty a unionisty.

Fungování výboru Kalouskova rezignace neochromí. Výbor má pět místopředsedů, kteří ho povedou. "Bude dál normálně pracovat, není ohrožena jeho funkčnost," řekl Kasal.