Kantar CZ: Ve volbách by nyní obě koalice předstihly hnutí ANO

Ve volbách do Sněmovny by nyní obě koalice předstihly hnutí ANO. Piráti a STAN by získali 27 procent, koalice Spolu tvořená ODS, KDU-ČSL a TOP 09 by měla 21,5, ANO je na třetím místě s 21 procenty. Do Sněmovny by se dostalo ještě hnutí SPD a také komunisté. Sociální demokracie (ČSSD) by skončila pod hranicí pěti procent. Zjistil to průzkum agentury Kantar CZ pro Českou televizi (ČT). Autoři průzkumu upozorňují, že u velkých stran může být statistická chyba až tři procentní body.

Pokud by strany kandidovaly samostatně, pak by vyhrálo ANO s 20 procenty, Piráti by měli 19 procent, ODS 11,5 procenta, Starostové a SPD shodně 11 procent, TOP 09 by získala 6,5 procenta, komunisté pět procent a mimo Sněmovnu by zůstali se ziskem 3,5 procenta lidovci, kteří jsou součástí koalice Spolu. Podle analytika Kantaru Ondřeej Ryboně.Ryboně se z dlouhodobého hlediska přesouvají voliči ANO především k SPD, komunistům a Přísaze.

S odvoláním ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) nesouhlasilo 67 procent lidí. S odvoláním ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) nesouhlasí zhruba tři pětiny lidí, proti je i 58 procent voličů ČSSD.