Karlovarská soutěž nabízí návštěvníkům celkem 16 filmů

Celkem šestnáct celovečerních filmů, které budou uvedeny většinou v mezinárodní či dokonce světové premiéře, vybrala umělecká ředitelka Eva Zaoralová do hlavní soutěže Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Za jednu z výher považuje, že například kontroverzní král asijského filmu Kim Ki-duk, který byl loňským hostem festivalu, dal před ostatními přednost právě karlovarské soutěži. "Zařazeny jsou do ní pouze snímky vyrobené po 1. lednu 2002, které nebyly uvedeny v soutěži jiných přehlídek," řekla Zaoralová. Domácí kinematografie má dvě želízka v ohni, neboť kromě Hřebejkova Pupenda má podíl i na koprodukčním snímku Kruté radosti slovenského režiséra Juraje Nvoty.

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech byl zahájen předáním prvních ocenění. Za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii je převzali režisér Jiří Menzel a britský filmař Stephen Frears, který na festivalu uvede svůj snímek Špína Londýna. V hledišti Velkého sálu festivalového paláce Thermal usedli například premiér Vladimír Špidla, ministr kultury Pavel Dostál a řada zahraničních filmařů.

Víkend na mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech je ryze pracovní. V obou volných dnech je pro filmové fanoušky připraveno 111 filmových představení. Promítá se ve třinácti kinosálech s celkovou kapacitou 3680 míst, která však přesto nestačí. První projekce začínají v devět hodin ráno, ty poslední přesně o půlnoci. Letos poprvé organizátoři rozšířili kapacitu o pronajatý mobilní francouzský kinosál Bioscope, který vznikl přímo u Thermalu. Má kapacitu 296 míst a k zemi ho kotví gumový válec napuštěný čtyřiceti tunami vody.