Když má Kraus den, tak by ho prý ve skikrosu nezdolal ani Miller

Skikros má před sebou budoucnost. O dravém klání akrobatických lyžařů to tvrdí Tomáš Kraus, od pátku první mistr světa v této disciplíně. Ve finské Ruce si dojel pro zlatou medaili i s ortézou na zraněném kolenu a tvrdil, že ve formě by na něj v korytu plném zatáček, hrbolů a skoků neměl ani Američan Bode Miller, vítěz sjezdařského Světového poháru.

Kraus přirovnal skikros k motokrosu na lyžích. "Tak nějak se to dá představit. Čtyři se postaví na start a bojují na ostří nože až do cíle. Je to maso, prostě zábava," řekl Kraus. Často mluví o štěstí a při pohledu na finálové jízdy, při kterých se ve Finsku nebezpečně zranili tři závodníci, mu člověk dal za pravdu.

Přesto si skikros stále jasněji říká o místo na slunci mezi lyžařskými disciplínami mezinárodní federace FIS. "Ten sport má potenciál být velkým, akorát hodně lidí nemá chuť to posunout nahoru," narážel Kraus na zkostnatělý postoj funkcionářů FIS. "Není to jenom hraní si na závodění, ale děláme tvrdou práci. Někdy i nebezpečnou, ale zajímavou. Půjde to dopředu," věřil Kraus.

Na olympijských hrách skikros zatím místo nemá, ale je možné, že by se mohl dostat už do programu ve Vancouveru 2010. "Já si myslím, že by to tak mělo být. Olympiáda určitě vydělá na tom, že tam skikros bude. Skikros patří na olympiádu!" uvedl Kraus.

Na trať skikrosu se čím dál častěji pouští někdejší sjezdaři. Není snadné se prosadit, důkazem toho je třeba Luca Cattaneo. Ital stál na stupních vítězů ve sjezdu Světového poháru, ale ve skikrosu mu to nejde. "Není to tak snadné, jak to může vypadat. Ale pomohlo by, kdyby skikros začal jezdit nějaký slavný sjezdař," řekl český šampion.

Krausovi zazářily oči při pomyšlení, že by si to ve skikrosu rozdal třeba se současným nejlepším sjezdařem Millerem. "To by mě lákalo," přitakal Kraus. Věří, že by proti vítězi SP v alpském lyžování potvrdil, kdo je králem skikrosu. "Já bych mu dal. Když nemají skikrosaři nejlepší den a já jezdím dobře, tak mě neporazí. A Bode (Miller) by těžko mohl převyšovat o hlavu všechny ostatní," řekl Kraus.