Klaus: O výsledku referenda o euroústavě rozhodne jeho pochopení

Český prezident Václav Klaus si netroufá odhadnout, jak dopadne v jeho vlasti případné referendum o evropské ústavní smlouvě. Výsledek totiž podle prezidenta závisí zejména na tom, jak ho Češi pochopí. Pokud si budou vědomi, že půjde o hlasování o ústavě - nikoli o unii jako takové -, mohli občané by tento dokument při hlasování odmítnout, uvedl.

"Pokud bude referendum o evropské ústavě pojato jako obecné referendum o tom, jestli je EU věc dobrá a opak EU je věc špatná, pokud se řadě lidí podaří referendum definovat tímhle způsobem, myslím, že většina lidí v ČR řekne tomuto referendu ano," řekl Klaus v rozhovoru pro slovenskou zpravodajskou televizi TA3.

"Pokud by se podařilo, aby to referendum bylo skutečně o evropské ústavě - opravdu o tom, jestli my všichni potřebujeme tento další krok k Evropě udělat - dovedu si dost dobře představit, že by rozumní lidé mohli říci ne," soudí prezident.

Klaus má ale podle svých slov obavy, zda někteří politici ve vášnivých a zjednodušených diskusích dokáží podstatu referenda obhájit natolik, aby občané opravdu věděli, o co vlastně při něm půjde. Výsledek případného si ale prezident odhadnout netroufá. "To bych musel být věštec, a to nejsem," uvedl.

Zda bude v ČR vypsáno referendum o evropské ústavní smlouvě, ještě není rozhodnuto. Někteří politici ale soudí, že je podle českých zákonů nutné, aby k němu došlo. Premiér Stanislav Gross soudí, že by mělo být v červnu 2006.