Klaus pozval Špidlu na Hrad, mluvit budou také o EU

Prezident Václav Klaus pozval na středeční ráno na Hrad premiéra Vladimíra Špidlu. ČTK to řekl Klausův mluvčí Petr Hájek. Jedním z témat schůzky bude Evropská unie, uvedla mluvčí vlády Anna Veverková. O koncepčních otázkách vztahu Česka k Evropské unii se Klaus zmínil například během své nedávné návštěvy Senátu. "Vláda 11. února formulovala nějaké teze, jak se má Česká republika chovat, jaké má mít priority až do roku 2013," uvedl tehdy Klaus s tím, že Špidlovi poslal své "zásadní připomínky" k vládní tezi. Na Pražský hrad zavítal Špidla naposledy koncem loňského září. Tehdy s Klausem diskutovali o návrhu společné evropské ústavy. Poté se spolu setkali dvakrát na přelomu roku na pracovním obědě v Lánech.

Prezident si premiéra na Hrad pozval necelý měsíc před rozšířením Evropské unie a v době po summitu EU, na němž zástupci současných i nových členských států debatovali mimo jiné právě o evropské ústavě. Shodli se na tom, že kompromisní návrh ústavy by mohl být hotov do konce června, tedy ještě v době irského předsednictví v EU. Špidla v pátek v Senátu uvedl, že Evropská unie by mohla ztratit svou "integrační dynamiku", pokud se do června na znění ústavní smlouvy neshodne. Klaus zase v únoru v Českém rozhlase prohlašoval, že pokud ústava nebude, nic zas tak hrozného by se prý nestalo.

Česká republika se jedním z deseti nových členských států EU stane 1. května. "Nevím, jestli to je důvod k oslavě. Je to důvod k vážné chvíli, je to důvod k nepodcenění této věci," řekl k tomu Klaus.