Klaus a Sobotka jednali o lisabonské smlouvě

Přemysl Sobotka a Václav Klaus, foto: ČTK

V úterý se setkal předseda senátu Přemysl Sobotka s prezidentem republiky Václavem Klausem a jednali spolu především o lisabonské smlouvě. Oba vrcholní představitelé spojení s Občanskou demokratickou stranou se domnívají, že ratifikace by měla být pozastavena. Důvodem je negativní výsledek červnového irského referenda.

Přemysl Sobotka a Václav Klaus,  foto: ČTK
Postup českého Senátu při ratifikaci lisabonské smlouvy o reformě institucí EU bude záležet i na tom, jak se k dokumentu nyní postaví Irsko, řekl předseda Senátu Přemysl Sobotka. "Irské 'ne' je jasný signál. S nadsázkou můžeme v této chvíli říct, že lisabonská smlouva je, v uvozovkách, mrtvá," uvedl Sobotka a dodal:

"Nebude-li ve všech zemích unie ratifikována, tak to ztrácí kouzlo. A pak je potřeba se zamyslet, jak budeme ten problém řešit, pokud se nezmění postoj Irů a nepřijdou s nějakým návrhem. Pravděpodobně vznikne smlouva třetí, která by měla jasně signalizovat, že Evropská unie není žádná federace ani superstát."

V Česku bude podle Sobotky osud lisabonské smlouvy záležet také na vyjádření Ústavního soudu, který má přezkoumat soulad smlouvy s ústavou. Senátorský klub ODS, který má v Senátu většinu, se podle Sobotky bude rozhodovat právě podle stanoviska Irska a českého Ústavního soudu.

Jiří Paroubek
Prezident Václav Klaus již po zveřejnění výsledků irského referenda prohlásil, že v ratifikaci nelze pokračovat. Jako jeden z mála evropských politiků irské odmítnutí lisabonské smlouvy přivítal. Svůj postoj v úterý zopakoval. Bez změny irského postoje podle něj schvalování smlouvy v dalších zemích nemá smysl:

"Oba cítíme, že bez irského nějakého změněného postoje ratifikace této smlouvy nemá žádný velký smysl. Mně se to říká snadněji za sebe samotného, pan předseda má za sebou kromě sebe ještě osmdesát senátorů."

A jak na výroky Klause a Sobotky reaguje opozice? Jiří Paroubek, předseda ČSSD v úterý řekl:

Foto: Evropská komise
"Tak já myslím, že je horko, že to na pány působí. Pánové už nejsou mladíci. Myslím, že není prozíravé se několik měsíců před evropským předsednictvím stavět proti hlavnímu proudu Evropské unie. - Dá se říci, že hlavní evrospké země ratifikovaly, a já si neumím představit, že by ten proces byl na prání těchto pánů nějak výrazně zkomplikován. Možná časově, možná to nebude do konce tohoto roku, ale někdy za rok, za dva, ale jsem přesvědčen, že to bude, a v zájmu České republiky je, aby ještě před evropským předsednictvím ta ratifikace byla provedena."

Předsednictví Evropské unii bylo jedním z dalších témat schůzky Klause a Sobotky:

"Myslím, že oba cítíme pocit určité střídmosti v pohledu na tuto půlroční událost a já se pokouším brzdit některé velké expektace toho, co všechno zásadního a hrdinného uděláme a v Evrospké unii změníme. Já si myslím, že je potřeba, abychom po technicko organizačně administrativní stránce to předsednictví zvládli a klást si nějaké extrémní cíle podle mého soudu není žádoucí," uvedl Klaus.

Předseda Senátu a prezident spolu hovořili také o dalším klíčovém tématu zahraniční politiky - o umístění americké radarové základny v Brdech. Sobotka po setkání řekl, že smlouvy o výstavbě základny by senát mohl schvalovat na přelomu letošního a příštího roku.