Klaus vyzval ústavní činitele a šéfy stran k diskusi o budoucí EU

Prezident Václav Klaus vyzval v pátek dopisem ostatní nejvyšší ústavní činitele a šéfy pěti parlamentních stran k "seriózní" diskusi o Evropské unii a jejím směřování. Klaus píše, že by uvítal, kdyby se setkání prezidenta, premiéra, šéfů obou parlamentních komor a předsedů stran konalo co nejdříve během léta.

Klaus, který nedávno odmítl nálepku euroskeptika, chce najít s premiérem Jiřím Paroubkem, šéfy komor Lubomírem Zaorálkem Přemyslem Sobotkou a předsedy ČSSD, ODS, KDU-ČSL, Unie svobody- DEU a KSČM místa, kde se shodnou. Prezident chce najít výchozí pozici země pro celoevropskou diskusi. "Protože závažnost tématu přesahuje rozměry každodenního politického života, jsem přesvědčen, že tato debata musí proběhnout i na úrovni nejvyšších představitelů České republiky pod patronací hlavy státu," napsal Klaus v dopise.

K jeho napsání Klause vedla situace, která v členských zemích vznikla po krachu referend o euroústavě ve Francii a Nizozemsku a neúspěšném jednání o budoucím rozpočtu EU. To podle Klause před Českou republiku postavilo řadu nových otázek. "Naše republika má právě teď neopakovatelnou příležitost promluvit do základních otázek celoevropského směřování. Jde o příležitost, kterou jsme v minulosti neměli a která se v budoucnu nemusí opakovat," prohlásil Klaus. Podle Klause politici nemohou zůstat pasivní, protože nevystačí se stanovisky, které byla vývojem situace překonány.

Klausovy názory na EU a euroústavu se blíží opoziční ODS, jejímž je Klaus čestným předsedou, avšak odlišné jsou od vlády a koaličních stran. Výměna stanovisek se v poslední době několikrát přiostřila. Paroubek dokonce hlavě státu pohrozil, že ho nepustí na cesty do zahraničí, pokud bude o EU říkat něco jiného než vláda. Nakonec si oba svoje pozice vysvětlili.