Komisaři v Pardubicích ochutnali 80 chlebů, vybírali nejlepší

Několik pekařů z různých koutů republiky se v Pardubicích ujalo role ochutnávačů chleba. Otestovali a ohodnotili 80 bochníků. Jednadvacátý ročník Dnů chleba, který se konal na výstavišti Ideon, byl i soutěžní. Žádný z komisařů nevěděl, z jaké pekárny výrobek pochází. Poznat to prý ani nejde. Titul Chléb roku 2015 získaly pekárny ve Žďáru nad Sázavou a České Lípě. V posledních desetiletích spotřeba chleba klesla asi o polovinu, zhruba na 46 kilogramů na osobu ročně, řekl ČTK vrchní komisař Per Šedivý. Velká nabídka různého druhu pečiva spotřebu chleba snižuje. Podle komisaře je v Česku chléb velmi levný, v obchodních řetězcích se pohybuje mezi 24 až 25 korunami za kilogram, v porovnání s okolními státy by mohl stát aspoň 40 až 50 korun za kilogram.