Komunisté odmítají vyšší účast pacientů a podnikání se zdravím

Komunisté odmítají vyšší účast pacientů na financování zdravotní péče, která se nyní pohybuje kolem devíti procent, a podnikání se zdravím. Varují před slovenským typem reformy, která směřuje k plošné privatizaci. Chtěli by naopak postupně zvýšit podíl veřejných výdajů na zdravotnictví z nynějších sedmi až osmi procent na deset, řekl na čtvrteční tiskové konferenci místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Místopředseda zdravotního sněmovního výboru Miroslav Opálka považuje zdravotnictví za rozvrácené. Katastrofální je podle něj například stomatologická péče o děti. Chybí řada legislativních norem, které by například definovaly standardní a nadstandardní péči, stanovily základní síť neziskových zdravotnických zařízení a zavedly pořádek v lékové politice, soudí Opálka.

Obchod se zdravím patří podle Opálky k nejlukrativnějšímu podnikání. Podotkl, že například výroba léků má v ekonomice strategický charakter. Každý rozumný stát nepřipustí konkurenci lékům, které vyrábějí jeho podniky. Opálka proto považuje za neúnosný současný stav, kdy jsou marže u českých léků stanoveny zákonem, zatímco u léků dovážených jsou neomezené.