Přehled tisku

Prezident Václav Klaus

Lidové noviny referují o příjezdu prezidenta Václava Klause do Číny. Připomínají, že je prvním českým prezidentem, který Čínu oficiálně navštívil. Většina Klausova programu se týká hospodářských vztahů mezi oběma zeměmi. Před odjezdem prohlásil, že chce především přispět k nalezení a využití ekonomických příležitostí, které Čína nabízí. Klause proto na jeho cestě doprovázejí i zástupci českých firem, které mají zájem na větší spolupráci s čínskou stranou.

Lidové noviny referují o příjezdu prezidenta Václava Klause do Číny. Připomínají, že je prvním českým prezidentem, který Čínu oficiálně navštívil. Většina Klausova programu se týká hospodářských vztahů mezi oběma zeměmi. Před odjezdem prohlásil, že chce především přispět k nalezení a využití ekonomických příležitostí, které Čína nabízí. Klause proto na jeho cestě doprovázejí i zástupci českých firem, které mají zájem na větší spolupráci s čínskou stranou. Šéf společnosti Škoda Energo Jan Musil v rámci vládní mise podepíše několik smluv na dodávku turbín pro čínskou elektrárnu. Na rozdíl od původních očekávání nejsou v delegaci zástupci firmy Omnipol, u níž si Číňané objednali šest pasivních radarových systémů Věra. Omnipol sice v lednu získal vládní licenci na vývoz těchto špičkových vojenských zařízení, chystaný obchod by ale podle některých politiků mohl zkomplikovat naše vztahy s USA. K výzvě několika organizací, aby se Václav Klaus při své návštěvě v Číně přimluvil za pět politických vězňů, jeho tajemník Ladislav Jakl uvedl, že prezident nehodlá "stokrát větší Čínu školit z dobrého chování".


Mladá fronta Dnes komentuje to, že senátorka a lídr lidovců ve volbách do Evropského parlamentu Zuzana Roithová rozesílala své volební letáky na útraty Senátu. Měřeno finančně, stát nezchudl: připravila daňového poplatníka o dvě tisícovky, které s omluvou ihned vrátila, píše se v komentáři. Měřeno principem mravním, má šmouhu na politické cti jako Brusel. Paní senátorce bude v kampani dost horko. Sami lidovci totiž ve svém programu uvádějí, že je podmínkou úspěchu jejich politiky, aby představitelé strany šli příkladem v boji proti všem nemocem veřejného života, které důvěru ke státu a k demokracii podrývají.


Logo KSČM
Špidlovy námluvy s KSČM zkrachovaly, píše deník Právo. Nevyšel mu totiž zřejmě poslední pokus, jak si pojistit většinu při hlasování sněmovny o zákonu o DPH. Právní normu, která je klíčová pro reformu veřejných financí, vetoval prezident Václav Klaus. Koalice tak musí pro přehlasování jeho veta mít 101 hlasů. Poslanci KSČM však trvají na svém zamítavém stanovisku. Stranu už za měsíc čeká volební sjezd, a nemůže si tak dovolit před občany vycouvat ze svých radikálních postojů vůči vládě. Podle informací Práva se premiér Špidla v úterý pokoušel získal hlasy v rozhovoru se šéfem komunistů Miroslavem Grebeníčkem. Takovou snahu nyní zpochybnil místopředseda KSČM Miloslav Ransdorf, který se chystá na stranický volební souboj. Ransdorf v minulosti několikrát zopakoval, že tato tříbarevná vláda je nejméně kompetentní za posledních 50 let, připomíná Právo.


Podle Lidových novin policie ve čtvrtek obvinila soudce Nejvyššího soudu Zdeňka Sováka z porušování autorských práv a z podvodu. Soudce podle policistů doslova opisoval odborné texty svých kolegů a v časopisech je publikoval pod svým jménem. Společně s ním byl za podobné prohřešky obviněn i člen Nejvyššího státního zastupitelství Libor Nedorost. Sováka už v lednu, kdy se na opisování textů přišlo, postavil ministr spravedlnosti Karel Čermák mimo službu. Pokud by soud uznal soudce vinnými, hrozí jim minimálně pokuta, maximálně až osm let vězení.


Jozef Kubinyi,  foto: ČTK
Marie Součková se jen těžko smiřuje s tím, že musela bleskurychle opustit post ministryně zdravotnictví. Odchází zahořklá, uvádí Mladá fronta Dnes. Premiér Špidla podle ní nejednal férově, protože o odvolání řekl dřív koaličním šéfům než jí, a podlehl prý tlakům zájmových skupin, kterým Součková "šlapala na kuří oko", například zaměstnaneckým zdravotním pojišťovnám. Nový šéf zdravotnického resortu Jozef Kubinyi k tomu pouze řekl, že "podléhat lobbistickým tlakům není premiérův styl".

Deník Právo se zmiňuje o tom, že nový šéf resortu zdravotnictví Jozef Kubinyi má šlechtické předky. Jeho rod dostal šlechtický titul od Jagellonců už v roce 1498. "Mám předky jak polské, tak maďarské. A oblast Dolní Kubín na Slovensku je pojmenována podle našeho rodu," vysvětlil svůj původ ministr. Sám se hlásí ke slovenské národnosti a jeho přímí předkové jsou rovněž Slováci. Ministr pro deník Právo také upřesnil, jak se jeho jméno vlastně vyslovuje. "Maďarsky by se moje jméno mělo vyslovovat na konci s měkkým i, Kubíňi. Nicméně na Slovensku se jméno vyslovuje tvrdě, tedy na konci s tvrdým y a já jsem na tuto výslovnost také tak zvyklý," řekl ministr.


Česko je v první desítce zemí s nejlepšími vyhlídkami pro zahraniční investice na několik příštích letech, uvádí Mladá fronta Dnes. Pořadí nejatraktivnějších cílů investic vévodí Čína, Indie a Spojené státy. Po ní následují Thajsko, Polsko a Česká republika. Vyplývá to z ankety, kterou mezi devadesáti investičními analytiky udělala obchodní a rozvojová agentura OSN. List přitom cituje i šéfa agentury CzechInvest Martina Jahna, že v nedávné studii společnosti ATKearney skončilo Česko na čtvrtém místě na světě, pokud jde o atraktivitu pro ty nejnáročnější projekty z oblasti výzkumu a informačních technologií. CzechInvestu se loni podařilo do země přilákat investice za 1,2 miliardy dolarů. Ekonomičtí analytici podle rozvojové agentury OSN předpokládají, že investiční aktivity firem se v celosvětovém měřítku v příštích čtyřech letech výrazně zvýší.


V lázeňském městě Teplice, kde se léčí na tisíc Arabů ročně, má podle Lidových novin vyrůst největší mešita v Česku. Část obyvatel města však se stavbou nesouhlasí, mají strach, že se v mešitě budou scházet radikální muslimové. "Vidíme, co se děje v zahraničí, proto se bojíme, že se zde muslimové nebudou jen modlit," tvrdí organizátor petice proti mešitě Zdeněk Bříza. Primátor Teplic Jaroslav Kubera považuje obavy občanů za neopodstatněné. Ve městě podle něj dlouhá léta malá modlitebna byla a nikomu nevadila. Navíc řada lidí v létě pronajímá Arabům, kteří přijíždějí do lázní, své byty nebo celé domy.


Saúdská Arábie láká podle Mladé fronty Dnesčeské lékaře a zdravotní sestry i techniky. V zemi má vyrůst osmdesát sedm nových nemocnic a k tomu jedno lékařské městečko, kde Saúdové chtějí mít nejen české zdravotníky, ale i české postele a sanitky. Lékařů a sester nejraději stovky, postelí tisíce. "Zdravotnický obchod" přijel tento týden do Česka vyjednat ministr zdravotnictví Saúdské Arábie Hamad Bin Abdullah Al-Manea'. Byl by vůbec mezi lékaři zájem? "Z profesního hlediska je to zajímavá zkušenost," říká k tomu šéf cévního oddělení pražské Nemocnice Na Homolce Pavel Šebesta, který v Saúdské Arábii už pracoval. "V nemocnicích tam pracují lidé různých národností. Někteří, třeba z Filipín, za mzdu, nad níž by tady každý ohrnul nos, a oni jsou rádi, že uživí rodinu. Občas je dobré to vidět," podotkl lékař z Homolky.


Pořádek při hokejovém mistrovství světa v Praze a Ostravě uhlídáme, slibuje podle Mladé fronty Dnes policie. V hlavním městě bude na hokejové fandy a sportovce dohlížet přes tři a půl tisíce policistů. Počátkem května navíc dorazí až 450 policejních posil z krajů. Kromě mistrovství světa v hokeji se totiž v hlavním městě uskuteční i koncerty na oslavu vstupu do Evropské unie a demonstrace extremistů související se Svátkem práce a s výročím konce druhé světové války. Historicky největší bezpečnostní opatření čekají Ostravu. Do akce budou v ulicích zapojeny stovky policistů a strážníků. "Opatření u nás se dají srovnat s přípravami na zasedání Mezinárodního měnového fondu či summitu NATO v Praze," řekl šéf severomoravské pořádkové policie Petr Lessy.