Přehled tisku

Hlavním tématem úterního českého tisku je schodek 109 miliard korun, jímž skončilo hospodaření loňského státního rozpočtu. Jde o nejvyšší schodek rozpočtu v historii České republiky. Deníky se shodují, že státní pokladně pomohly rekordní předvánoční nákupy domácností.

Hlavním tématem úterního českého tisku je schodek 109 miliard korun, jímž skončilo hospodaření loňského státního rozpočtu. Jde o nejvyšší schodek rozpočtu v historii České republiky. Deníky se shodují, že státní pokladně pomohly rekordní předvánoční nákupy domácností.

Stát vybral víc peněz na daních a schodek tak proti předpokladům klesl. "Minimálně deset miliard korun navíc jsme vybrali na spotřební dani a dani z přidané hodnoty hlavně v prosinci," cituje Mladá fronta Dnes náměstka ministra financí Eduarda Janotu. Podle názoru Lidových novin je jen logické, že si lidé na konci roku udělali zásobu alkoholu, benzinu či cigaret ještě za levné ceny. Utrácení, které loni státu pomohlo, však může mít pro letošní rozpočet nepříznivý dopad, protože prodeje budou po zvýšení daní nějakou dobu váznout. Zvýšení daní zároveň nemusí znamenat, že se do státní pokladny více vybere. Domácnosti mohou začít více šetřit a státní kasa spláče nad výdělkem. Proti loňskému roku budou totiž muset občané Česka počítat s menším růstem mezd a naopak vyšším růstem cen. Spoléhat opět na to, že svým utrácením zachrání státní kasu, by bylo velmi neprozíravé, varují Lidové noviny.

Hospodářské noviny soudí, že na dodržení schodku státního rozpočtu není co slavit. Nejen obchodní řetězce, banky a další firmy poskytující úvěry domácnostem, ale i stát budou rády vzpomínat na nákupní horečku spojenou nejen s Vánoci, ale i se snahou se před startem reformy veřejných financí předzásobit. Z daní vázaných na spotřebu loni stát získal téměř 200 miliard korun. List předpovídá, že toto bude pro vládu lákadlo k dalšímu zvýšení spotřebních daní. Naopak debata o snížení horní hranice sazby daně z přidané hodnoty nebude snadná. Stát od firem a občanů vybírá rok co rok obrovské částky. Kdyby je aspoň efektivně investoval, nebo je ve větší míře přenechal obcím a regionům, nebyla by to katastrofa. Jenže to nedělá, tvrdí komentář. Proto není nutné dodržení schodku rozpočtu oslavovat. Chovat se podle zákona, který sama navrhla, je přece základní povinností vlády, dodávají Hospodářské noviny.

Rozpočet mohl dopadnout ještě hůře a z totálního maléru ho vytáhla jen nečekaně velká chuť lidí utrácet, píše Mladá fronta Dnes. Útraty lidí jsou však stejně předvídatelné jako milostný život Lucie Bílé. I když v nich vládne víc rozumu, i tam může být z radovánek z roku na rok krize. Jiný, trvalejší recept než zvyšování daní však vládní tým nenabízí, konstatuje deník. Začala vláda sice letitý binec ve státních financích uklízet, opatrnické krůčky, kterým říká reforma, jí ale logicky pomáhají jen málo. Snaží se totiž chlív vyklízet prachovkou. Vzít do ruky vidle a udělat ve financích opravdový pořádek však nemá chuť, tvrdí Mladá fronta Dnes.

Komentář deníku Právo varuje, že pokud tato země nechce skončit s mohutnými problémy, je třeba schodky snižovat a hlavně víc než jen o dvě miliardy korun, jak se stalo v loňském roce. Ne že by reforma rozpočtu, jak ji připravila vláda, byla skvělá. Má řadu vad na kráse, daných právě potřebou kompromisů. Růst schodků by měla alespoň zastavit, aniž by současně masově postavila lidi do fronty na polévku pro chudé, vysvětluje komentátor. Další vývoj osudu státních rozpočtů bude záviset hlavně na schopnosti racionálního jednání vládní koalice. Zda se jako dosud dokáže domluvit, aby všechny nepříjemné škrty přesto umožnily lidem slušný život. Zda dokáže svým občanům konečně srozumitelněji říci, proč to a to dělá a hlavně jaký to má z hlediska jejich kapes dlouhodobý smysl, napsal deník Právo.


foto: ČTK
Mladá fronta Dnes se v komentáři vrací k novým opatřením imigračních úředníků v USA. Lze je ospravedlnit, protože slouží jako prevence terorismu, nebo se jedná o nepřípustné porušení svobod? - ptá se komentátor. Povinnost cizinců při příjezdu do Spojených států poskytnout své otisky prstů a nechat se vyfotografovat, je bezpochyby ponižujícím aktem. Omezováním lidské svobody však nikoli. Je to tedy konflikt mezi svobodou a bezpečím, uvažuje deník. Českým občanům berou podle listu svobodu jiné skutečnosti než fotografie a otisk palce. Například tolerování skrytého i méně skrytého rasismu u českých soudů, podotýká autor glosy Mladé fronty Dnes.

Bezpečnostními opatřeními USA se zabývají také Hospodářské noviny. Zpřísněné kontroly Američanů lze podle deníku pochopit - USA jsou od 11. září 2001 ve válečném stavu a podle toho se i chovají. Pro průměrného českého občana však pocit, že se na něj hledí jako na potenciálního podezřelého, není jistě příjemný, míní HN. Cestovat dnes do USA zkrátka znamená uvědomit si, jaké to je žít ve světě, jehož pravidla určují teroristé, shrnuje komentátor Hospodářských novin.


Hodinové přerušení práce ambulantních lékařů, zubařů a lékárníků, plánované na úterý, je tématem poznámky Lidových novin. Podle účastníků protestu je zdravotní péče v Česku vážně ohrožena: vláda a ministerstvo však problémy ambulancí a lékáren neřeší, zaměřují se na pojišťovny a nemocnice. Autor komentáře nicméně pochybuje o tom, že symbolický protest přiměje ministryni Marii Součkovou k razantní nápravě nebo premiéra Vladimíra Špidlu k tomu, aby případně Součkovou odvolal. "Aby si třeba mohla ve své soukromé praxi uvědomit, v čem měli její stávkující kolegové pravdu," dodává komentátor Lidových novin.


Sloupek deníku Právo se věnuje snaze Václava Klause být prezidentem všech občanů. "Hle,'prezident všech' se stal skutečností! Vždyť bez váhání hovoří za 'levicový lid' a jeho reprezentaci," naráží autor glosy na Klausova nedávná slova o tom, že za růst volebních preferencí KSČM může zklamání lidí ze sociálních demokratů. Klaus si prostě kopl do citlivého protivníkova místa, které už beztak delší dobu demoralizuje, dodává komentátor deníku Právo.


Bývalý prezident Václav Havel,  foto: ČTK
Bývalý prezident Václav Havel stráví část letošního roku ve Spojených státech. Pobývat bude hlavně ve Washingtonu, kde hodlá přednášet a studovat. Uvádí to Mladá fronta Dnes. Na svůj dosud nejdelší zahraniční pobyt Havel odcestuje zřejmě v dubnu. Protože se cesta teprve plánuje, přesný termín návštěvy dosud nebyl stanoven. Stejně nejasný je zatím i exprezidentův program. Podle dostupných informací by měl spolu s manželkou Dagmar v USA zůstat tři až čtyři měsíce. Zdržovat by se mohl v půvabné washingtonské čtvrti Georgetown, kde rovněž sídlí univerzity. Havel po svém odchodu z Pražského hradu už Spojené státy jednou navštívil. Loni v červenci tu převzal nejvyšší americké občanské vyznamenání - Prezidentskou medaili svobody. Havlovi a dalším desíti osobnostem ze světa americké politiky, publicistiky, sportu, zábavy a vědy předal toto ocenění v Bílém domě americký prezident George Bush.


Mobilní telefon pod vánočním stromečkem našly v Česku řádově stovky tisíc lidí. Za prosinec přibylo operátorům přes tři sta tisíc nových zákazníků a podle předběžných odhadů tak na sto obyvatel Česka připadá 94 mobilních telefonních čísel, uvádí Mladá fronta Dnes. Konec roku byl pro majitele mobilních telefonů nejen ve znamení posílání vánočních a novoročních přání, ale zároveň dobíjení kreditu na volání u předplacených služeb. U nich operátoři garantují vyrovnání vyšších cen telefonních služeb kvůli nově sazbě DPH. Například u společnosti T-Mobile byla celková výše kreditu kompenzující zvýšenou sazbu DPH, kterou připsala Twist zákazníkům, přes 122 milionů korun, píše Mladá fronta Dnes.