Komunisté se chtějí otevřeně distancovat od své minulosti

Komunisté mění stranickou rétoriku. Podle předsedy KSČM Miroslava Grebeníčka je třeba, aby všichni straničtí členové hodnotili zločiny totalitní komunistické vlády objektivně. "Já se s věcmi, které se děly v padesátých letech a v roce 1968 rozhodně neztotožňuji," řekl ČTK na zasedání ÚV KSČM v Nymburku. Zároveň podrobil kritice vedení pražské komunistické organizace, které se k návaznosti na KSČ před rokem 1989 otevřeně hlásí. Grebeníček se domnívá, že dělení společnosti na dělníky, rolníky a bohaté je již přežitkem.

Podle předsedy Grebeníčka by nejsilnější levicová strana měla nalézt nové způsoby myšlení a nové nápady, jak oslovit větší část voličů. Částečně tak vyhověl reformnímu křídlu komunistů v čele s Jiřím Dolejšem a Miloslavem Ransdorfem, kteří po modernizaci KSČM volali již na posledním stranickém sjezdu. Podle Grebeníčka jsou změny, ke kterým strana nepochybně směřuje, příležitostí pro seberealizaci jeho stranických protivníků. Jejich několikrát veřejně proklamovaný nesouhlas s vedením KSČM však považuje za velmi nešťastný. Část komunistů se dokonce domnívá, že KSČM by se měla inspirovat u ODS a KDU-ČSL, které na veřejnosti vystupují jako jednotné strany, byť rozpory v jejich členské základně podle KSČM nepochybně existují.

Stranický předseda varoval před přílišným nadbíháním sociálním demokratům. Podle něj přílišná snaha o spolupráci s ČSSD komunisty v mnoha případech poškozuje. "Sociální demokraté projevují neschopnost při vládnutí i zvládnutí vnitřních problémů vlastní strany," dodal. Vedení KSČM se na zasedání navíc netají snahou odebrat sociálním demokratům jejich voliče. Místopředsedovi KSČM Jiřímu Dolejšovi se nelíbí, že ČSSD chce v příštích letech uspořit zhruba 70 miliard korun, aby Česko mohlo v roce 2010 přijmout společnou evropskou měnu. "Nejsme proti euru, ale nesmí být přijato na úkor hospodářského růstu a na úkor porušení rovnováhy na trhu práce," řekl Dolejš ČTK.