Kott vstoupil k unionistům, Vrbík odchází, rozhodne Bielesz

Nezařazený poslanec a bývalý občanský demokrat Petr Kott posílil ve čtvrtek poslanecký klub US-DEU. Vyšší počet členů však sněmovní frakce dlouho mít nebude. Od soboty přestane být jejím členem Tomáš Vrbík. Své rozhodnutí oznámil předsedovi sněmovny. Pokud se tak nakonec zachová i jeho kolega Marian Bielesz, zůstane v klubu jen devět poslanců, což bude znamenat jeho zánik. Klub musí mít nejméně deset členů. Kott byl kvůli opilosti loni vyloučen z ODS a sám odešel z poslaneckého klubu této strany. Při hlasování o klíčových zákonech reformy veřejných financí se opil a nemohl hlasovat. "Rozhodl jsem se, že nazrál čas vstoupit. Podal jsem přihlášku a na plénu poslaneckého klubu jsem byl schválen. Já osobně potřebuji zázemí nějakého poslaneckého klubu. Vždy jsem tvrdil, že jediný klub, který pro mě připadá v úvahu, je Unie svobody. Vidíme velmi podobně současnou politikou situaci a východiska z ní," řekl ČTK Kott. Neuvažuje přitom, že by vstupoval i do strany. "Zatím chci zůstat mimo," řekl. Předseda poslanců US-DEU Karel Kühnl ČTK řekl, že o přijetí Kotta klub hlasoval a všichni přítomní byli pro. "Každý člověk zasluhuje druhou šanci," uvedl.

Současně se vstupem Kotta do klubu oznámil vystoupení z této sněmovní frakce poslanec Tomáš Vrbík. Předsedovi Poslanecké sněmovny Lubomíru Zaorálkovi oficiálně oznámil, že řady klubu opustí v pátek 2. července. ČTK řekl, že členem klubu bude ještě celý pátek. Od soboty již členem nebude. Podobně jako Vrbík se zřejmě zachová i další nespokojený poslanec z klubu US-DEU Marian Bielesz. Oficiální oznámení o odchodu z klubu ale ještě předsedovi sněmovny nezaslal.

Ve sněmovně je i s US-DEU celkem pět klubů. Nejsilnější zastoupení mají sociální demokraté, kterých je ve sněmovně 70. Občanských demokratů je 57, komunistů 41, lidovců 21.