Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

V centru pozornosti všech deníků jsou informace o tom, že ptačí chřipka definitivně pronikla i do střední Evropy. Hospodářské noviny si v této souvislosti všímají, že spolu se zprávami o postupu nákazy se zvolna rozjíždí nový byznys. Pro řadu firem je totiž riziko pandemie už teď příležitostí ke zvýšení obratu. První na řadě jsou výrobci vakcín a klimatizátorů s antivirovým filtrem.

Foto: ČTK
V centru pozornosti všech deníků jsou informace o tom, že ptačí chřipka definitivně pronikla i do střední Evropy. Hospodářské noviny si v této souvislosti všímají, že spolu se zprávami o postupu nákazy se zvolna rozjíždí nový byznys. Pro řadu firem je totiž riziko pandemie už teď příležitostí ke zvýšení obratu. První na řadě jsou výrobci vakcín a klimatizátorů s antivirovým filtrem. Ačkoli se zatím nepotvrdilo, že by se virus šířil vzduchem, zájem je i o roušky a obličejové masky. Boom zažívají také dodavatelé satelitního systému GPS, který se využívá ke kontrole chovů drůbeže na venkově. Na očekávaném poklesu zájmu o drůbeží maso zase mohou vydělat ti, co produkují hovězí nebo vepřové, píšou Hospodářské noviny.


Pět igelitových pytlů s mrtvými slepicemi a králíkem našli lidé na Nymbursku a dalších pět mrtvých slepic u obce Oseček. Veterináři poslali uhynulé ptáky na expertízu do Státního veterinárního ústavu a výsledky testů očekávají v pondělí. Předem nevylučují, že by mohlo jít o ptačí chřipku, ale považují to za málo pravděpodobné. Informují o tom Mladá fronta dnes a Deníky Bohemia. Veterináři považují přinejmenším za krajně nezodpovědné zbavovat se tímto způsobem mrtvé drůbeže v době, kdy je smrtící ptačí chřipka hlášena již ze sousedních států. Případem se zabývá i policie. Podle zjištění Mladé fronty Dnes naopak řada velkých středočeských chovatelů již preventivně své chovy zabezpečila, aby chovaná drůbež nepřišla do styku s volně žijícím ptactvem.


Profesionální česká armáda není schopna podle Mladé fronty Dnes své vojáky pořádně nasytit. List píše, že vojáci pěti velkých útvarů si musí do práce nosit jídlo v bandaskách. Potíže mají hlavně ti, kteří pracují v kasárnách umístěných mimo města a obce v blízkosti armádních výcvikových prostorů. Problém spočívá v tom, že kasárna se po odjezdech vojáků do zahraniční mise na půl roku vylidní. Firma si ale podle smlouvy účtuje jídlo, jako kdyby byla kasárna plná. Za této situace jí armáda odmítá platit a firma nevaří. Ve stavu "proviantní nouze" se ocitlo asi patnáct set vojáků.


Premiér Jiří Paroubek z Maroka zamával kurzem koruny a zaskočil ekonomy. Tak většina deníků píše o jeho vyjádření ke kurzu koruny v době, kdy bude Česká republika přecházet na euro. Paroubek při setkání s marockými podnikateli uvedl, že při zavedení společné evropské měny, které se v České republice předpokládá na začátek roku 2010, by se kurz koruny měl přiblížit 25 Kč za euro. Mladá fronta Dnes poukazuje na citlivost takového prohlášení, upozorňuje ale, že premiérovu předpověď nicméně někteří ekonomové považují za reálnou. Deníky zmiňují středeční posílení koruny a konstatují, že přichází v době, kdy se prudkému zpevňování měny snaží zabránit členové bankovní rady České národní banky, která bude o posledním kurzu české měny před výměnou korun za eura spolurozhodovat. List vypočítal, že kdyby platil 'Paroubkův' kurz, průměrná mzda v Česku by se v té době vyšplhala k tisíci euro měsíčně.

Lidové noviny píšou, že premiér opět rozhněval centrální bankéře, a že guvernér ČNB předsedovi vlády připomněl, aby lépe vážil svá slova. Autor sloupku konstatuje, že po Miloši Zemanovi má země dalšího premiéra z řad ČSSD, který často mluví rychleji, než myslí. Jeho výrok přitom označuje za problematický hned z několika pohledů. Kromě toho, že nepříznivě ovlivnil finanční trhy, je problematické i Paroubkovo tvrzení, že Česko přijme euro v roce 2010. Bez úspor ve veřejných financích se nepodaří tento úkol splnit. A současná vláda k němu nepřispěla kromě halasných slibů ani v nejmenším, píše list.


Ministr zdravotnictví David Rath,  foto: Zdeněk Vališ
Mladá fronta Dnes se věnuje konfliktu ministra Ratha s distributory, kteří přestali dodávat léky do tří nejzadluženějších fakultních nemocnic. "Je vážným ohrožením demokracie v této zemi, když ministr zdravotnictví uráží slušné obchodníky a hrozí jim soudy jen kvůli tomu, že se domáhají peněz, které jim právem patří," píše deník. Podle listu je mezi nemocnicemi a distributory běžný obchodní vztah. Podle deníku je na celé kauze "nehorázné" to, že nemocnice neplatí včas. Je nepřípustné a protizákonné, aby nemocnice platily za dodávky léků trvale pozdě. "Pokud chce ministr skutečně řešit problém, měl by zajistit, aby nemocnice začaly za léky řádně platit, ne aby působily problémy svým dodavatelům," uzavírá Mladá fronta Dnes.


Právo komentuje úryvky z nové knihy bývalého premiéra Zemana. Podle deníku autor do publikace nedal v zásadě nic nového, co by nezaznělo v jeho mediálních výstupech v minulých měsících. "Týká se to jak charakteristik politiků v rámci ČSSD, tak preferencí povolebního uspořádání. Zopakoval tedy varování před velkou koalicí sociální demokracie a ODS a vyzdvihl jako nejvýhodnější pro stranu, kterou v 90. letech vytáhl do vlády, variantu menšinového kabinetu s podporou KSČM," píše píše Právo.


Letoun Boeing Českých aerolinií mířící do Londýna se včera musel krátce po startu z Ruzyně vrátit kvůli technické závadě zpět na letiště, informuje deník Právo. Posádka zjistila, že je poškozen plášť pravé pneumatiky hlavního podvozku. Podle mluvčí ČSA Jitky Novotné nebyla ohrožena bezpečnost cestujících. Aerolinie pro ně operativně zajistily náhradní letoun. Technické problémy si letos cestující zažili už v prvním lednovém týdnu, kdy museli dva dny neplánovaně zůstat ve Spojených arabských emirátech. Při mezipřistání airbusu v Dubaji se totiž při doplňování pohonných hmot zjistilo, že letounu netěsní palivová nádrž, připomíná Právo.


Poslankyně Taťána Fischerová nabídla poslaneckému klubu Unie svobody, jehož je členem, že složí mandát. Její odchod by koaličním stranám otevřel možnost neustupovat Senátu a odhlasovat zákon o deregulaci nájemného v podobě, v jaké ho prosazuje vláda. Informují o tom


Ve vojenských lesích u Dobříva na Rokycansku střílejí pytláci hájené muflony, často dokonce přímo u seníků. Střelcům, kteří mohou skončit až na pět let ve vězení, nejde o zvěřinu, ale o adrenalin při překračování zákona. Píše to Plzeňský deník. Oznámili jsme policii další případy, je toho víc, uvedli místní lesníci, kteří chtějí zůstat v anonymitě, protože mají obavy ze střelců. Pytláctví není v této lokalitě nijak výjimečné. Vojenský prostor je potkán kvalitními a nehlídanými silnicemi a často se tam prohánějí silná auta. Mufloni jsou od začátku roku do konce července hájeni.