Kulhánek v Bratislavě poděkoval Slovensku za solidaritu ve sporu s Ruskem

Český ministr zahraničí Jakub Kulhánek při dnešní návštěvě Bratislavy poděkoval Slovensku za solidaritu v souvislosti s vyhoštěním ruských diplomatů po důvodném podezření Česka o podílu příslušníků ruské vojenské tajné služby GRU na explozích muničního areálu ve Vrběticích před více než šesti lety. Kulhánek to řekl po schůzce se svým slovenským kolegou Ivanem Korčokem.

Slovensko na znamení solidarity s Českem a na základě informací zpravodajských služeb vyhostilo tří ruské diplomaty. Moskva v reakci dnes oznámila rozhodnutí o vyhoštění stejného počtu pracovníků slovenského velvyslanectví v Rusku. "Co se týče slovenské reakce, k tomu řeknu jediné - v nouzi poznáš přítele. V takovýchto chvílích se také pozná, kdo má jaké spojence a přátele. Jsem rád, že Česká republika má Slovensko jako takto významného a zásadového spojence," řekl Kulhánek, který na první zahraniční cestu ve funkci šéfa české diplomacie vyrazil právě do Bratislavy.

Korčok i Kulhánek si shodně myslí, že epidemická situace umožní uvolnit podmínky cestování mezi oběma zeměmi, kvůli koronavirové infekci ale vybídli k opatrnosti. Korčok řekl, že Slovensko se žádnou jinou zemí jako s Českem nemá tolik výjimek z povinné karantény, do které musejí lidé nastoupit při příjezdu na Slovensko.