Česko vyhostilo dva ruské vojenské diplomaty

Здание посольства РФ в Чехии

Česko vyhostilo dva pracovníky ruské diplomatické mise jako údajné agenty, napsal s odvoláním na diplomatické zdroje server iDnes.cz. Vzhledem k mlčení všech českých oficiálních míst by tato zpráva rychle zapadla jako neověřitelná informace. Ostrou reakcí ji však nakonec potvrdil ruský ministr zahraničí.

Ruská ambasáda v Praze
Podle serveru iDnes.cz vojenské zpravodajství údajně získalo informace, že oba diplomaté zřejmě pracují pro ruské tajné služby. Všechna oficiální česká místa nadále nechávají tuto věc bez komentáře a informaci zpochybnila i ruská ambasáda v Praze. Nedalo by se tak hovořit o skandálu nebo roztržce, nebýt toho, že agentura ITAR-TASS citovala zdroj z ruského ministerstva zahraničí, podle něhož české rozhodnutí je "nepřívětivý akt, který nepřispěje k rozvoji přátelských vztahů" mezi oběma zeměmi. A ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na dotaz novinářů ohledně údajného vypovězení záhy použil slova: "Je to další provokace."

"On by to neřekl bez toho, aniž by ruské ministerstvo zahraničí či ministerstvo obrany, pod které by měli patřit ti vojáci, kteří byli vyhoštěni. Takže tato informace je podle mě tímto potvrzena," míní bývalý náčelník vojenské zpravodajské služby Andor Šándor a čeká odvetu: "Pokud se to komentuje takovýmto způsobem a přiznávají to nejvyšší oficiální místa, tak lze spíš tuto situaci hodnotit jako vážnější, než že by se to dalo přejít mávnutím ruky a zcela nepochybně je potřebné očekávat, že Rusko provede odvetnou akci a že náš zastupitelský úřad, naše vojenské oddělení, opustí nejméně dva vojáci v nejbližší době."

Andor Šándor,  foto: ČTK
Ruská špionážní činnost v České republice aktuálně dosahuje mimořádně vysoké intenzity a úrovně, napsala před rokem ve veřejné části své výroční zprávy Bezpečnostní informační služba. Podle ní se ruské tajné služby snaží v Česku mimo jiné ovlivnit veřejné mínění a vyvolat odpor proti vybudování amerického radaru v Brdech. Bývalý šéf vojenských zpravodajců Šándor závěry civilní rozvědky sdílí a paletu zájmů ruských agentů doplňuje "o některé senzitivnější informace, které Česká republika sdílí v rámci členství v Severoatlantické alianci nebo v Evropské unii."

Tím se ale nijak nevysvětluje, proč informace o vypovězení ruských diplomatů unikla do médií, přestože věc mohla proběhnout v tichosti a neriskovat veřejně deklarované zhoršení vztahů. Podle rusisty a publicisty Jana Petránka je to diplomatická hra: "A tady z české strany je to ovlivňováno asi lidmi, jako je (Alexandr) Vondra nebo přímo Václav Havel. To jsou lidi, kteří jsou přesvědčeni, že Sovětský svaz a současné Medvěděvovo Rusko se zas tak moc neliší. Já si myslím, že se liší."

Petránek i proto neočekává, že by se vztahy dále vyhrotily. I podle generála Šándora je šance, že zákulisní diplomacie česko-ruské vztahy uhladí, ale - "samozřejmě to nepřispívá k dobrým vztahům. Na druhé straně, byl-li vážný důvod pro jejich vyhoštění, v situaci, kdy by zde ovlivňovali prostřednictvím veřejného mínění politická rozhodnutí země, tak nelze činit jinak, než tyto lidi prostě z této země vyhostit."