Kulhánek v Londýně jednal s protějškem Raabem, přivezl pas lordu českého původu

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek dnes jednal v Londýně se svým britským protějškem Dominikem Raabem o vztazích obou zemí po vystoupení Británie z Evropské unie či o spolupráci v NATO. Kulhánek podle svého ministerstva přijel Raaba ujistit, že Británie je i po brexitu jedním z nejdůležitějších partnerů České republiky v zahraničí. Šéf české diplomacie podle sdělení Černínského paláce do Londýna přivezl i český pas britskému lordovi Alfredu Dubsovi, který se narodil v Praze a do Británie se dostal vpředvečer druhé světové války jako jedno z takzvaných Wintonových dětí.

S lordem Kinnoullem, předsedou výboru pro EU ve Sněmovně lordů, jednal šéf české diplomacie o budoucnosti spolupráce EU a Británie, například o studentské mobilitě nebo o spolupráci v evropském sousedství. Společně také uctili padlé československé a britské piloty u památníku britského Královského letectva (RAF).

V Británii nyní žije přibližně 100.000 českých občanů, kteří se po brexitu musejí registrovat v systému pro občany EU, pokud chtějí v zemi setrvat. I proto byla v minulých měsících rozšířena konzulární služba a zastupitelský úřad v Londýně posílil své kapacity na výkon agendy sociálních věcí.