Léčebné konopí zřejmě bude i na elektronický recept a dostupnější

Debatu vyvolal zejména pozměňovací návrh zemědělského výboru, podle kterého by se za technické pokládalo konopí s obsahem účinné látky THC do jednoho procenta, což je zhruba třikrát více než nyní. Sněmovna jej schválila navzdory nesouhlasu ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO), podle něhož vnese chaos do obchodování s touto komoditou na společném evropském trhu a bude mít vliv například i na trestní právo, kdy jde o hranici mezi přestupkem a trestným činem. Sněmovna navíc kývla také na úpravu zpravodaje Rostislava Vyzuly (ANO), aby se na konopný extrakt a tinkturu s obsahem do jednoho procenta THC nepohlíželo jako na návykovou látku.

Soukromé subjekty budou moci podle vládní novely pěstovat rostliny konopí pro léčebné použití, vyrobit z nich léčivou látku a distribuovat ji za stejných podmínek jako jakoukoli jinou návykovou látku. Ministerstvo zdravotnictví si od této změny slibuje zvýšení konkurence a snížení ceny léčivých přípravků s obsahem konopí. Nyní Státní ústav pro kontrolu léčiv vykupuje na základě tendru objednaný objem konopí od vybraného dodavatele. Léčebné konopí se užívá třeba u chronických bolestí, na něž nezabírají jiné léky. Předepisují ho vybraní lékaři, například lidem s roztroušenou sklerózou, rakovinou a AIDS.

Proti možnosti zásilkového výdeje léků na předpis, jak ji navrhovali Vojtěch a Patrik Nacher (ANO), se už dříve postavila Česká lékárnická komora a nyní i sněmovní plénum. Autoři pozměňovacího návrhu poukazovali mimo jiné na to, že možnost zásilkového výdeje by zlepšila přístup k lékům imobilním i dalším lidem se zdravotním postižením. V současnosti si lidé mohou nechat poslat jen volně prodejné léky. Nacher míní, že Česko se digitalizaci této oblasti do budoucna nevyhne.