"Rekordmani" si vezmou i 200 prášků za den

Ilustrační foto: Pixabay

V Česku se zvyšuje užívání léků proti bolesti. Jsou rekordmani, kteří jich berou i přes 200 denně. Lidé ke zmírnění bolestí také více využívají marihuanu. Vyplývá to ze zprávy o užívání drog v roce 2016. Zatímco počet uživatelů například pervitinu mírně klesá, u alkoholu a kouření se situace spíše zhoršuje.

Ilustrační foto: Pixabay
Léky utlumující bolest si loni vzala téměř pětina lidí v Česku. Každý osmý člověk si přípravky opatřil bez lékařského předpisu nebo je bral v rozporu s doporučením doktora. Sedativa, hypnotika a analgetika častěji berou ženy. Počet uživatelů léků roste, říká vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Viktor Mravčík:

"Objevuje se užívání morfinových léků, kodeinových léků a podobně. Je to podobná situace, jaká byla v 80. letech, kdy nebyly komerční nelegální drogy, a zneužívala se opioidní analgetika. Je to trend ve světě i v Evropě."

V mladších věkových kategoriích převažuje užívání opioidních analgetik, ve věkových kategoriích nad 35 let užívání léků na uklidnění a na nespavost. Podle Viktora Mravčíka je problémem dostupnost léků, chybí i dostatečná kontrola.

"Je to problém předepisování těchto léků, kontroly předepisování od více lékařů ze strany pojišťoven, lékáren. Například v zákoně máme registr léčiv vydávaných s omezením, ale v praxi nefunguje."

V Česku je víc uživatelů opioidních analgetik, než pervitinu a podobných opiátů. Počet jejich problémových uživatelů dokonce mírně klesl. V minulých letech to bylo 48 tisíc, loni o tisíc méně.

Chybí hustá síť středisek pro drogově závislé

Viktor Mravčík,  foto: ČTK
V Česku chybí dostatečná síť středisek, které nabízejí drogově závislým pomoc. Třeba adiktologická ambulance není v Plzeňském a Moravskoslezském kraji. Málo dostupná je i substituční léčba, během které je závislému podávána legální látka s podobnými účinky, jaké má nelegální droga. Pojišťovny hradí pouze metadon, ostatní léky si musí pacienti hradit sami, přitom taková léčba stojí měsíčně i tisíce korun, které závislí většinou nemají.

"Pokud jde o substituční léčbu, tak tam pozorujeme v posledních pěti letech stagnaci. Je to necelá třetina, zatímco v zemích na západ od nás je to až 60 procent," dodává Viktor Mravčík.

Mezi uživateli konopí stoupá počet seniorů

Foto: gomopix / CC0 / Pixabay
Nejrozšířenější drogou v Česku je konopí. Nárůst uživatelů konopí ke zmírnění bolestí se nejvíc týká lidí ve věku 55 až 64 let. V posledním roce si z léčebných důvodů konopí vzalo zhruba 880.000 Čechů a Češek nad 15 let, tedy zhruba desetina. Většinou mimo oficiální distribuci.

"Při průzkumu mezi lékaři, dosáhl počet problémových uživatelů v roce 2016 téměř 120 tisíc osob, a z toho 27 tisíc lidí bylo mladších osmnácti let. Co se týče spotřeby, tak v roce 2016 se spotřebovalo 20 tun konopných látek,"říká Renata Povolná Hladná z Odboru protidrogové politiky Úřadu vlády.

Problémem je i alkohol a cigarety. Denně v Česku kouří skoro 2,5 miliónů lidí, a alkohol denně pije 600 tisíc. 100.000 z nich zvládá pět a víc sklenic. Navíc jich přibývá. Zatímco si v roce 2012 každý den cigarety zapálilo 23 procent lidí, loni to bylo už 27 procent.