LFŠ se zabývá fotbalovým fanděním, přijeli odborníci ze zahraničí

Fenomén fotbalového fandění je jedním z hlavních témat letošní Letní filmové školy (LFŠ) v Uherském Hradišti. Festival uvádí snímky, které se tomu věnují, do města přijeli i zahraniční experti - Němec Olaf Möller a Brit John Williams. "Podle mě se fotbal za poslední léta změnil hodně. A to hlavně kvůli incidentu, který se stal v roce 1989 na stadionu v Hillsborough (v Anglii), kde zemřelo 96 fanoušků," řekl Williams. Cyklus Fotbalová horečka přibližuje fotbal jako světový fenomén. Už v druhé polovině 20. století přerostl hranice pouhého sportu a stal se jednou z vlajkových lodí globalizované společnosti počátku třetího tisíciletí.

Jedna skupina filmů uváděných na festivalu se věnuje zdravé posedlosti fotbalem, konkrétním klubem či konkrétním hráčem. Druhá představuje odvrácenou tvář fotbalového fanouškovství. Tou je společenská problematika fanatiků a násilníků, kteří si většinou fotbal berou jako rukojmí pro vybíjení svých potlačovaných agresivních sklonů.

Letní filmová škola (LFŠ) letos nabízí i ucelené spektrum současného latinskoamerického filmu. Organizátoři při výběru snímků soustředili především na druhou vlnu nového latinskoamerického filmu.