Hosty Letní filmové školy Saura, Szabó i Kiarostamí

V Uherském Hradišti v těchto dnech vrcholí 38. ročník Letní filmové školy, tradičního svátku všech filmových labužníků. Letní filmová škola nabízí ojedinělou možnost seznámit se podrobně s díly vybraných tvůrců, zemí či filmařských škol a to často za účasti tvůrců samotných. Spíš než herecké celebrity sem ale přijíždějí sami režiséři, aby o svých filmech diskutovali s mladým českým publikem. Do Uherského Hradiště telefonujeme kolegyni Aleně Neubauerové. Aleno, kolik diváků letos škola přilákala?

"Na letošní školu přijelo asi 4000 návštěvníků. Není to tak, že by tu všichni byli celý týden, ale čtyři tisíce návštěvníků je akreditovaných, zůstávají na celý týden, nebo třeba jen na tři dny nebo jeden den."

To je pokud vím číslo podobné loňskému nebo dokonce o něco vyšší.

"Ano, toto číslo je velmi podobné loňskému a pořadatelé jsou velmi rádi, protože oproti loňskému roku je Letní filmová škola kratší o dva dny. Vždycky bývala od pátku do neděle následujícího týdne, tento rok nově probíhá od soboty do soboty."

István Szabó,  foto: ČTK
Znamená to v podstatě, že škola má svůj stálý okruh příznivců a zájemců. Jaký program pro ně letos pořadatelé připravili? Které filmové osobnosti se v Hradišti objevily?

"Hostů přijelo téměř 600, z těch zahraničních jsou bezpohyby nejvýznamnější španělský režisér Carlos Saura nebo maďarský režisér István Szabó. Z Maďarska přijel také mladý režisér Bence Fliegauf. Diváci tady můžou potkat i íránského režiséra Abbáse Kiarostamího nebo německou dokumentaristku Claudii von Alemann. Měla přijet i režisérka Agnieszka Hollandová, ale ta na poslední chvíli svoji účast zrušila. Výraznou osobností je i srílanský režisér Vimukthi Jayasundara, který je tvůrčím způsobem blízký svému thajskému kolegovi a kamarádovi Aphičatpongovi, který byl na Letní filmové škole minulý rok."

"Ano. Carlos Saura přijel na festival už v pátek a zůstal do pondělí. V Hradišti se mu moc líbilo, celé město si prošel sám, s tlumočnicí a fotoaparátem. Podle toho, co jsem slyšela, na filmy se moc nedíval, říkal, že moc nepátral po tom, jaké filmy by měl shlédnout a vždycky si nechal nějaké doporučit. Carlos Saura tedy odjel v pondělí, ale kdo z hostů tady zůstal, je Jstván Szabó. Rád chodí na přednášky a uvádí své filmy. Například ve čtvrtek v poledne uvedl své špionážní drama Plukovník Redl."

Foto: ČTK
Kam se vůbec ty čtyři tisíce návštěvníků do Hradiště vejdou? Jsou ubytovací kapacity dostatečné?

"Ubytovací kapacity dostatečné jsou, myslím, že většina studentů využívá ubytovacích kapacit dvou místních základních škol, kde nocují na lehátkách ve třídách, popřípadě ti šťastnější, kdo si to můžou dovolit, využijí nabídku místních hotelů. Uherské Hradiště je velmi pěkné město, v centru vždycky potkáte spoustu známých a říká se, že na hlavním přechodu u kina Hvězda se známí potkají v průměru pětkrát denně."