Lídrem ČSSD pro volby do EP má být Rouček, ale nemá to jisté

Lídrem sociálních demokratů pro volby do Evropského parlamentu se má stát poslanec a bývalý mluvčí vlády Libor Rouček. Předsednictvo ČSSD navrhlo Roučka do čela kandidátky společně s devíti dalšími adepty do štrasburského parlamentu. Nechybějí mezi nimi poslanci Jan Kavan, Anna Čurdová, Miloš Titz, Eva Nováková či sociolog Martin Potůček, jeden z účastníků stranického referenda o prezidentském kandidátovi. Definitivní slovo bude mít ale až ústřední výkonný výbor strany, který bude lídra, složení i pořadí kandidátky schvalovat v prosinci, řekl novinářům po jednání výboru předseda vlády a ČSSD Vladimír Špidla. Návrh připraví předsednictvo.

Členové širšího vedení ČSSD dostali seznam 32 kandidátů, z nichž deset navrhlo předsednictvo a zbytek krajské organizace. Do konce října mají sociální demokraté čas na připomínky a úpravy, navrhovat mohou podle Špidly i vlastní favority na lídra celostátní kandidátky. Předsednictvo ČSSD v pátek podle neoficiálních informací zvažovalo, zda do čela kandidátky postaví Roučka nebo senátora a bývalého odborového předáka Richarda Falbra. Nakonec dalo přednost bývalému mluvčímu kabinetu Miloše Zemana, který je nyní jedním z českých pozorovatelů v Evropském parlamentu. Volebním manažerem ČSSD pro historicky první eurovolby má být místopředseda pro hospodaření Martin Starec. Kandidáti ČSSD by měli povinně absolvovat jazykovou zkoušku.

Kavana při výběru kandidátů do EP před časem nepodpořilo vedení pražské organizace ČSSD. Někdejšího ministra zahraničí a bývalého šéfa Valného shromáždění OSN ve stranických primárkách porazili náměstek pražského primátora Jiří Paroubek a náměstek ministra životního prostředí Tomáš Novotný. Pokud se tedy Kavan chce dostat na kandidátku, musí mu dát důvěru celostátní vedení. Volby do Evropského parlamentu se mají konat měsíc po přistoupení České republiky do Evropské unie, tedy v červnu příštího roku. Čechům připadne v parlamentu 24 křesel. I ostatní politické strany vybírají své lídry a kandidáty. Například ODS povede zřejmě místopředseda Jan Zahradil, v Unii svobody-DEU se mluví o jejím předsedovi Petru Marešovi, v KDU-ČSL se nejčastěji skloňují jména poslanců Jiřího Karase a Viléma Holáňe.