Lyžařská střediska se připojují k manifestu

Kvůli nesouhlasu s vládními opatřeními zamezujícími otevření lyžařských areálů a sportovišť v jakémkoli režimu se začala střediska ode dneška připojovat k Manifestu horských areálů a sportovišť s názvem 12 vět 2021. Iniciativa vzešla z horského areálu Kraličák na Šumpersku, zaštítěna je Asociací lanových drah. Podle mluvčí Kraličáku Petry Křížkové se chystají zapojit další desítky středisek.

Iniciátoři Manifestu 12 vět 2021 se při názvu inspirovali manifestem Dva tisíce slov z roku 1968. Ten letošní má přesně 12 vět. Potřeba vyjádřit se tímto manifestem podle Křížkové vzešla ze současné situace a kvůli komunikaci české vlády, jejíž dosavadní opatření znemožňují areály otevřít. "Je mnoho možností, jak kontrolovaně a bezpečně provozovat tyto areály a jak udržet malá i velká lyžařská střediska naživu," řekla Křížková. "Jsme v patové situaci, areály jsou velké kolosy, máme spoustu zaměstnanců, pro které v tuto chvíli nemáme práci. Je to dost komplikovaná situace," doplnila.

Skiareály mohly v aktuální zimní sezoně zatím fungovat jen mezi 18. a 26. prosincem, některá střediska tak dosud vůbec neotevřela. Řada středisek je podle majitelů již v zoufalé finanční situaci, některá se snaží zákazy provozu lanovek a vleků obejít.