V Beskydech vznikla unikátní horská dráha

Beskydy

Místem pro atrakci zvanou horská dráha byly dosud zábavné parky. To se teď změnilo. A horská dráha vznikla opravdu v horách a to v Beskydech. Je vůbec první svého druhu v České republice. Více podrobností uslyšíte v rubrice Česká nej.... od Zdeňky Kuchyňové.

Beskydy
Ojedinělou horskou dráhu najdete ve Ski areálu v Mostech u Jablunkova. Trať prochází i lesem a odvážlivcům, kteří sedí v malých vozíčcích, nabízí pohled na panorama obce i beskydskou přírodu. Jak uvedl starosta Milan Procházka, zdejší horská dráha je skutečně unikátem.

"Je první v České republice. Je nadzemní a to znamená, že je možné ji využívat jak v létě, tak v zimě, dlouhá 650 metrů, s výškovým převýšením 50 metrů a rychlost je maximální 40 kilometrů v hodině."

Kdy jste začali dráhu provozovat?

"1. října."

Jaký je zatím o dráhu zájem, jste spokojeni?

Beskydy
"Zájem je velký, kapacita je 250 lidí za hodinu."

Dráha vede ostrými zatáčkami a maximální rychlost je zhruba 40 kilometrů za hodinu. Lidé mohou využít 22 dvoumístných vozíčků a nad zemí se budou pohybovat od 80 centimetrů až do pěti metrů. Takže nic pro ty, kteří mají strach z výšek. Dráha byla podle starosty postavena díky státní dotaci 14 milionů korun. Projekt byl z více než stovky dalších z celé České republiky vyhodnocen jako vůbec nejlepší.

"Ten nápad vznikl v rámci rozšíření aktivit obecního úřadu na nově vybudovaném Ski areálu. Finanční prostředky jsme získali z ministerstva pro místní rozvoj v rámci rozvoje Severomoravského kraje a na tuto vozíčkovou dráhu jsme dostali státní dotaci ve výši 70 procent."

Vedení obce chce Ski areál dále vybavit a věří, že do Mostů přiláká více turistů. Vedle horské dráhy tak letos obec ze získané dotace vybuduje ještě lyžařský vlek a rychlostní okruh pro běžkaře s osvětlením a umělým sněžením. Celkově má modernizace areálu stát asi 22 milionů korun.