Macron bude v Praze jednat s Pavlem a Fialou. Řešit budou situaci na Ukrajině a jadernou energetiku

Francouzský prezident Emmanuel Macron bude v úterý v Praze jednat s prezidentem Petrem Pavlem i premiérem Petrem Fialou (ODS). Na programu je mimo jiné i pietní akt u pamětní desky Jana Palacha. Především je ale důvodem návštěvy jednání o jaderné energetice a o podpoře Ukrajiny. S Fialou podepíše akční plán pro roky 2024 až 2028 o strategické spolupráci, energetice a dopravě.

Premiér Fiala se v pondělí účastnil v Paříži jednání o pomoci Ukrajině, která už třetím rokem čelí ruské invazi. Macron oznámil, že se Francie zapojí do české iniciativy nákupu dělostřelecké munice pro Ukrajinu ze zemí mimo EU. Připojit by se mohlo až 15 zemí. Podle Pavla má Česko možnost v nejmenovaných zemích možnost nakoupit až půl milionu kusů munice.

Dalším důležitým tématem návštěvy v Praze bude také jaderná energetika. Francouzská státní elektrárenská společnost EDF, která provozuje největší síť jaderných elektráren v Evropě, je jedním z uchazečů o stavbu nového bloku v Dukovanech. Konečná nabídka by mohla být odhalena v dubnu. Smlouva s dodavatelem by pak měla být uzavřena na konci letošního roku.