Pieta před Českým rozhlasem připomněla události ze srpna 1968. Rusko se od té doby nezměnilo, varoval Pavel

Pietní akt před budovou Českého rozhlasu

Před 56 lety napadl Sovětský svaz a vojska Varšavské smlouvy tehdejší Československo. Invaze začala v noci na 21. srpna 1968. Jako první o ní informoval Československý rozhlas. Vojáci pak na jeho budovu na Vinohradské třídě stříleli z tanků a následně do ní násilím vnikli. Na stejném místě si tehdejší události ve středu připomněli pamětníci, politici i veřejnost.

„Je nutné si připomínat památku obětí, zároveň je to důležité proto, že historie má bohužel tendenci se opakovat v různých obměnách a lidstvo má bolestivou schopnost historické zkušenosti ignorovat,“ řekl při pietním aktu prezident Petr Pavel.

Petr Pavel | Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

„Měli bychom být velice pozorní a obezřetní k tomu, jestli se kolem nás a v tom, co se děje u nás a ve světě, nevyskytují paralely s tím, čím už jsme si prošli. A pokud si tím nechceme projít znovu, měli bychom těmto náznakům, signálům a tendencím věnovat mimořádnou pozornost,“ poznamenal prezident.

Dnešní Rusko se podle něj nijak podstatně neodlišuje od tehdejšího Sovětského svazu. „Buďme opatrní a nenechme si vnutit myšlenku, že s Ruskem by nám bylo lépe. Nebylo,“ řekl Pavel a vyzval lidi, aby neodmítali demokracii jako princip, ač není dokonalá.

Pietní akt před budovou Českého rozhlasu | Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz
Petr Fiala | Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

Premiér Petr Fiala (ODS) v projevu uvedl, že se Moskva v roce 1968 přepočítala, spoléhala na to, že společnost bude rozdělená a velká část lidí bude vojska vítat. Namísto toho se setkala s hrdými a odhodlanými občany, kteří si uvědomovali a jasně okupantům ukazovali morální převahu. Události té doby by podle premiéra měly zůstat poučením, jak cenná je lidská svoboda, otevřená společnost, jak důležitá je skutečná politická pluralita, jak zásadní je ukotvení Česka v západním světě.

Miloš Vystrčil | Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) by národ měl být hrdý na to, že 21. srpna 1968 do ulic vyšly desetitisíce lidí a bojovaly beze zbraní proti tankům a samopalům. „Ti učinili první krok k naší skutečné svobodě,“ poznamenal Vystrčil.

Markéta Pekarová Adamová | Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

Normalizace znamenala pro celou společnost nesmírně vážnou ránu, tak těžkou a hlubokou, že se dodnes zcela nezhojila a zanechala na duši národa šrám, uvedla šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). V souvislosti s aktuální ruskou agresí proti Ukrajině uvedla, že podobně jako před 56 lety dochází k úplnému matení pojmů, okupace je vydávána za realitu, či dokonce normu, se kterou je třeba se smířit.

Aktu před budovou Českého rozhlasu přihlíželo několik stovek lidí, někteří z nich si přinesli cedule například s nápisem "Dejte Zelenskému letadla". V Česku se k výročí okupace konaly také další akce.

Pietní akt před budovou Českého rozhlasu | Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz