Město Ostrov na Karlovarsku zakoupilo vzácný vyšívaný erb ze 17. století

Město Ostrov na Karlovarsku zakoupilo vzácný vyšívaný erb ze 17. století, který patřil poslednímu ostrovskému panovníkovi Juliu Františkovi, vévodovi sasko-lauenburskému. Erb, který se jako jediný zachoval z vévodovy pohřební výzdoby v roce 1689, plánuje město vystavit v kapli svaté Anny v ostrovském klášterním areálu, řekl dnes ČTK místostarosta Jiří Netrh (Ostrov, můj domov).

"Ozvali se nám němečtí majitelé erbu, že by ho rádi prodali přímo Ostrovu, který má historické souvislosti s touto relikvií. Rada města se rozhodla, že erb koupí, v ceně okolo 160.000 korun, protože je to jedna z nejstarších památek ve velice hezkém stavu. Je to památka ze 17. století, je to vlastně textilie, takže uložení musí splňovat jisté teplotní a vlhkostní limity a my jednu vhodnou vitrínu na městě máme. Způsob, jakým bude erb uložen, bude ještě v jednání i s památkáři," řekl Netrh.

Podle odborníka na ostrovské památky historika Lubomíra Zemana, se kterým město dlouhodobě spolupracuje, má tento artefakt vysokou uměleckou i historickou hodnotu: „Jedná se totiž o zcela unikátní a v tomto případě skutečně jedinou památku na významnou osobu spjatou niterně s městem Ostrovem,“ uvedl Zeman.