Ministerstvo zdravotnictví pozastavilo devitalizaci

Vědecká rada ministerstva zdravotnictví pozastavila do 1. dubna ověřování zatím sporné metody léčení rakoviny, devitalizace, na lidech. Po jednání rady to řekl její předseda Jan Dvořáček. Za půl roku, až budou vyhodnoceny výsledky u lidí, kteří podvazování nádoru podstoupili, rozhodne rada, zda je obnoví," upřesnil Dvořáček. "Výsledky u lidí jsou špatné, devitalizace zatím neprokázala žádnou účinnost," řekl Dvořáček a podotkl, že osobně byl devitalizaci nakloněn. Nyní je ale k této metodě velmi skeptický. Podle propagátora metody Karla Fortýna má podvázání nádoru vyvolat imunitní reakci, která zničí rakovinné buňky v těle. To se zatím nestalo, v příštím půlroce budou operovaní pacienti sledováni, zda se tak stane.

Na čtyřech pracovištích bylo operováno 45 pacientů, z nich 24 s rakovinou kůže, zemřelo sedm, dalších 21 s rakovinou konečníku či tlustého střeva, zemřelo sedm. Výkon neohrozil život nemocných, místní záněty však výrazně zhoršily kvalitu jejich života. Zmenšení nádorů nebylo zaznamenáno, shrnul Dvořáček a dodal, že ověřovat se bude dál na zvířatech. "Na lidech naposledy dělal doktor Mengele, my nemůžeme dovolit, aby se zkoušelo něco na lidech, co nemá žádné opodstatnění," vysvětlil.

Jeho slova vyvolala bouřlivý nesouhlas členů Svazu pacientů, kteří se tiskové konference účastnili. Podle nich operovaní pacienti byli v posledním stadiu nemoci a měli imunitu zničenou chemoterapií. Doktor Fortýn prý operoval 12 lidí v počátečním stadiu s úspěchem. Dvořáček upřesnil, že z těchto 12 zemřelo osm, dva žijí bez ústupu nemoci a dva se ztratili z evidence.